Hlavní obsah

Hašek: Reprezentace je pocta a na olympiádě chci uspět

OTTAWA

Když se Dominik Hašek vracel zpátky k hokeji, musel čelit značné skepsi novinářů i odborníků. Gólman, který v neděli oslaví jednačtyřicáté narozeniny, byl podle nich příliš starý a navíc měl příliš dlouhou pauzu. Jenže český fenomén všem vytřel zrak, má nejlepší statistiky v NHL a s Ottawou má nejvyšší cíle. Stejně jako s českou reprezentací na olympiádě v Turíně.

Článek

"V šatně se o olympiádě hodně bavíme," prozradil Hašek, že turnaj v Turíně je mezi spoluhráči z Ottawy oblíbeným tématem. "Nyní jsme přátelé, ale tam to bude asi jiné. Na ty dvě nebo tři hodiny během zápasu se zřejmě kamarádit nebudeme, každý chce pochopitelně vyhrát. Ale půjde jen o jeden zápas, pak bude vše při starém," věří.

Na Nagano už nemyslí

Hašek je dodnes hrdinou za své výkony na olympiádě v Naganu v roce 1998, kde pomohl Česku poprvé v historii vyhrát zlaté medaile. V semifinále přitom po velké bitvě Češi vyřadiIi favorizovanou Kanadu i s Waynem Gretzkym až po samostatných nájezdech.

Kdo by měl být brankářskou jedničkou na ZOH v Turíně?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"To byl úžasný příběh. Měli jsme velmi dobrý tým a byli dobrá parta. Nechci mluvit o tom, že jsme měli štěstí, měli jsme zkrátka nejlepší tým na turnaji. Ale já se nikdy neohlížím dozadu, co se stalo včera, je už pro mne minulost," nechce se Hašek rozptylovat vzpomínkami.

"Teď je rok 2006. V týmu jsou hráči, co tam byli i tehdy, jsou tu i noví kluci, a naším cílem je znovu uspět. Nestarám se o to, co bylo včera. To není důležité. Dívám se dopředu a chci v Turíně uspět," vykládá odhodlaně český brankář.

Lídr brankářských statistik

Dvojnásobný vítěz Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL patří i v současnosti mezi absolutní brankářskou špičku slavné soutěže. Jeho průměr obdržených branek činí momentálně přesně dvě branky na zápas, úspěšnost zákroků má 93 procent. V obou kategoriích pochopitelně vede statistiky gólmanů.

Hašek se navíc dokáže maximálně koncentrovat na klíčové zápasy, ve statistikách všech jeho utkáních v play-off má úžasný průměr 2,03 branky na zápas. V 97 zápasech za Chicago, Buffalo a Detroit navíc dokázal dvanáctkrát vychytat čisté konto a nyní si chce statistiky vylepšit i v dresu Ottawy. Ale ještě předtím chce znovu ukázat, že bude platný i své zemi.

Reprezentovat je pocta

"Na olympiádu jedu reprezentovat Českou republiku, což je pro mne velká pocta. A jsem si jistý, že je to pocta pro každého, kdo tam bude hrát. Nemyslím proto na to, že to bude můj poslední turnaj v národním dresu. Chci tam být, chci hrát dobře, a uspět. To je můj cíl," dodal na závěr Hašek.

Reklama

Související témata: