Hlavní obsah

Průchu nahradí v nominaci na olympiádu Eliáš

Patrik Eliáš se nakonec přece jen podívá na olympijské hry do Turína. Devětadvacetiletý útočník New Jersey Devils nahradí v nominaci české hokejové reprezentace zraněného Petra Průchu. Forvardovi New York Rangers v účasti zabrání poškozené vazy v pravém koleni. Informaci o změně v nominaci potvrdil tiskový mluvčí národního týmu Pavel Bárta.

Článek

Petr Průcha prožíval letos v NHL sezónu snů, když ve své první sezóně ve slavné zámořské soutěži patřil k nejproduktivnějším nováčkům. U New York Rangers, týmu plném dalších krajanů, se mu dařilo a trenéři národního týmu s ním pro olympiádu v Turíně počítali do útoku s Jaromírem Jágrem.

Jenže všechno se změnilo v sobotním zápase NHL ve Philadelphii. Průcha po střetu s útočníkem Flyers Turnerem Stevensonem narazil pravým kolenem na mantinel a halu později opouštěl o berlích a se slzami v očích. Magnetická rezonance poté ukázala, že si bude muset od hokeje odpočinout na čtyři až šest týdnů.

Byla dodatečná nominace Eliáše dobrá volba?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Patrik Eliáš by měl za normálních podmínek účast v nominaci na olympiádě předem jasnou. Jenže od března loňského roku zápolil se žloutenkou, kterou onemocněl během angažmá v ruské lize. Přišel kvůli tomu o zlaté mistrovství světa ve Vídni a ze stejného důvodu nebyl v prosincové nominaci na olympiádu. Trenéři chtěli totiž pouze zdravé hráče.

Začátkem ledna ale Eliáš znovu vtrhl do arén NHL a záhy se zařadil mezi žhavé náhradníky pro olympijský turnaj. V dosud odehraných patnácti zápasech nasbíral 17 kanadských bodů za pět branek a dvanáct přihrávek. V posledních pěti sezónách vyhrálEliáš  kanadské bodování New Jersey.

Kotalík přednost Eliáše vzal

"Vrátil se rychle do skvělé formy, počíná si excelentně," řekl ČTK trenér Alois Hadamczik pár minut poté, co Eliášovi nominaci telefonicky oznámil. Vedle něj uvažoval podle svých slov také o Radku Dvořákovi, Aleši Kotalíkovi, Petru Sýkorovi a Václavu Varaďovi.

Podruhé doufal marně v nominaci Aleš Kotalík. Útočníka, který v Buffalu prožívá životní sezónu, obětoval v prosinci kouč za Jana Bulise z Montrealu, jenž se mu víc hodil do plánů jako specialista na oslabení. Kotalík přijal nyní fakt chladněji než poprvé. "Není o čem mluvit. Patrik je jedním z nejlepších českých hráčů a pokud je zdravý, tak by na olympiádě neměl chybět," řekl Kotalík v rozhovoru pro televizi Nova.

Reklama