Hlavní obsah

"Sněžný leopard" bude na olympijské sjezdovce chybět

LONDÝN

Každé olympijské hry mají své nezapomenutelné osobnosti a jednou z nich měl být v Turíně ghanský sjezdař Kwame Nkrumah-Acheampong. Jednatřicetiletý recepční z hotelu v anglickém Milton Keynesu, přezdívaný "Sněžný leopard", ale přes veškerou snahu nesplnil potřebný kvalifikační limit.

Foto: www.ghanaskiteam.com

Ghanský lyžař Kwame Nkrumah-Acheampong.

Článek

"Nebude moct závodit, i když pro to za poslední roky tolik udělal. Nevyjel si ale potřebné body (mezinárodní federace FIS)," řekl agentuře Reuters David Jacobs, který v Británii trénuje juniorskou reprezentaci a nad rodákem z Ghany drží ochrannou ruku.

Nkrumah se chtěl stát vůbec prvním vyslancem své vlasti v lyžařských závodech na olympiádě. Proto v Ghaně, kde nikdy sníh neviděli, založil lyžařský svaz a přesvědčil údajně i vládu, aby jeho sen finančně podpořila.

Měli by sportovci typu Acheamponga startovat na OH?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

I když stál na lyžích poprvé před třemi lety, vydal se do světa sbírat potřebné body. Letěl do Argentiny, na Island i do Íránu. Naučil se překonat strach ze strmých kopců i nepříjemnou zimu, ale ke splnění kvalifikačního limitu mu chybělo necelých 80 bodů.

Italové ho chtějí

"My Afričané máme oproti jiným jednu velkou výhodu - větší výbušnou sílu. Musíme překonat jen tu nesnesitelnou zimu," řekl Nkrumah novinářům, kteří se o něj v poslední době začali čím dál více zajímat. Jeho snem bylo zúčastnit se v Sestriere obřího slalomu. Jedinou možností bylo vyjet si body, divoké karty se pro ZOH neudělují.

"Možná ho ještě osloví, aby jel alespoň jako předjezdec. Určitě ale do Turína pojede. Italové ho chtějí," tvrdil Jacobs s tím, že když nevyšla olympiáda, dalším snem ghanského lyžaře zůstává mistrovství světa.

Mezi lyžaři i Senegalec a Jihoafričan

"Sněžný leopard" podle vlastních slov ale nechce být žádnou atrakcí, jako v minulosti třeba britský skokan na lyžích Eddie "Orel" Edwards, jamajští bobisté nebo keňští a kamerunští běžci na lyžích. Ti s vypětím sil třeba i závod dokončili, a byť na posledních místech, popularitu měli mnohdy větší než někteří medailisté.

Na svazích by se nicméně mohli během turínských her představit jiní exotičtí lyžaři, jako je například Senegalec Leyti Seck, který se kvalifikoval ve třech disciplínách, či Jihoafričan Alexander Heath. Ten splnil limit pro všechny disciplíny.

Reklama

Související témata: