Hlavní obsah

Sportovci nadávají na úroveň olympijské vesnice

TURÍN

Nepohodlné, nevytopené, zaprášené, pro soustředění před závodem absolutně nevyhovující. Tak mluví o všech třech olympijských vesnicích her v Turíně sportovci, kteří se v takových podmínkách mají připravovat na souboj o uctívané olympijské medaile. Proto řada z hvězd prchá za svým klidem mimo oficiální prostory.

Článek

Česká favoritka Kateřina Neumannová si už s předstihem pronajala apartmán kousek od běžeckých tratí v Pragelatu, v němž jí dělá společnost její dvouletá dcera Lucie. Famózní americký sjezdař Bode Miller bude bydlet ve svém obligátním karavanu, s nímž objíždí závody Světového poháru. "Olympijská vesnice je v mnoha směrech místem nezdravým pro život. Například postele jsou malé a nepohodlné," stěžoval si lyžař, známý svou otevřeností.

A jak je jeho oblibou, nezapomněl se zmínit o tom, že on je soběstačný. "Mám svůj pojízdný dům, své vlastní jídlo, svou postel a své polštáře," řekl. Udržet své zvyky je podle jeho slov na velkých akcích typu olympiády důležité. Jeho krajan a jeden z aspirantů na medaili ve sjezdu Daron Rahlves bude rovněž bydlet v domě na kolech. A to rovnou ve společnosti své ženy a svého psa. "Není nad pohodlí domova," vychvaloval si.

Zima a prach

Účast na olympiádě je sice snem sportovců, ale realita je nutí k mnohdy odlišnému chování. Třeba rakouský slalomář Rainer Schönfelder bude na hry dojíždět z domova. "Po kombinaci odjedu a vrátím se až na obří slalom. Ve vesnici to není nic pro mě, je tam tolik emocí, jako by se bojovalo o život. To není vhodné pro koncentraci," řekl.

Jiní sportovci mají omezené možnosti. I proto, že nemají velké medailové vyhlídky a ve výpravě jsou řadovými členy. Americký krasobruslař Johnny Weir si jen s obtížemi zvyká na zákonitosti svého obydlí ve vesnici v Lingottu. "Mám v pokoji zimu a prach. Na cestách jsem jako slečinka, mám rád komfort. Z toho prachu kašlu," řekl.

Možná získá podobnou zkušenost i prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge. Ten se hodlá do vesnice přestěhovat po zasedání MOV. Zatím tam byl na krátké prohlídce a sportovcům na jejich kritiku odpovídá: "Tohle je vesnice, která je velmi dobře vybavená. Je to špičková kvalita."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články