Hlavní obsah

Naděje pro Turín: Michal Šlesingr

Manfred StrnadSport.cz

Špičkovým juniorům prý trvá čtyři až pět roků, než se naplno prosadí mezi dospělou elitou. Biatlonista Michal Šlesingr se stal juniorským mistrem světa v roce 2002. V Turíně patří k tajným tipům na hodně kvalitní umístění. V letošní sezóně se začal výrazně prosazovat ve světovém poháru.

Foto: Český olympijský výbor

Michal Šlesingr

Článek

Loni se na mistrovství světa poprvé probojoval do elitní desítky. V Hochfilzenu doběhl devátý, ve vytrvalostním závodě, který má nejraději. Stalo se to ve stejném závodě, který přinesl Romanu Dostálovi nečekané zlato. Proto Šlesingrův úspěch trochu zanikl. Biatlonisté ho však považují za největší českou naději budoucnosti. V individuálním závodě na 20 km už Michal Šlesingr dokázal už porazit i norské superhvězdy Björndalena a Hanevolda.

Vzorem je Dostál

Kolegům z reprezentace ukázal loni cestu Roman Dostál. Aniž by se někdy postavil na závodě světového poháru na stupně vítězů, porazil v rakouském Hochfilzenu do této doby nezdolného Björndalena a získal titul mistra světa. Michal Šlesingr si velmi dobře uvědomuje Dostálovo krédo: v biatlonu může vyhrát padesát závodníků!

"Podmínkou je, aby v jednom závodě sedla střelba, běh i počasí," dobře ví Šlesingr, který si pro turínskou olympiádu nedává žádný konkrétní cíl. "Umístění v první patnáctce by bylo skvělé. Tato sezóna je zatím moje nejlepší od juniorských let. Rád bych na olympiádě startoval ve všech čtyřech individuálních závodech i ve štafetě," plánoval Šlesingr před odletem.

Poslední krok je nejtěžší

V biatlonu často rozhoduje poslední střelba před cílem. Psychicky náročný okamžik ustojí zpravidla ti zkušenější. Mezi ně zatím Šlesingr nepatří. "Člověk si uvědomí, že je před ním poslední překážka a snadno zkazí," objasňuje záludnost závěru závodu Šlesingr, který se na trati často pohybuje v popředí a kazí právě poslední střeleckou "stojku".

Dá se psychická odolnost natrénovat? "Důležitý pro celkový úspěch je samozřejmě trénink a zkušenosti. Čím víc závodů, tím získáváte větší jistotu," říká biatlonista, který těsně před odletem do Turína oslavil třiadvacáté narozeniny. "Biatlon je pro mě krásný právě v tom, jak je nevyzpytatelný," vyjadřuje svůj vztah k oblíbenému sportu.

Reklama