Hlavní obsah

Naděje pro Turín: Jakub Janda

PRAHA

Třetí nejlepší sportovec České republiky loňského roku Jakub Janda se rychle stává sportovní celebritou navzdory skutečnosti, že je spíše plachým člověkem než "vymetačem" párty a večírků. V loňském roce Janda získal na mistrovství světa stříbro a bronz. Skokan z Frenštátu pod Radhoštěm bezpochyby patří k největším medailovým nadějím české výpravy.

Foto: Sport.cz

Jakub Janda se dokáže položit mezi lyže jako málokterý jiný skokan.

Článek

Janda na přelomu roku vyhrál Turné čtyř můstků a přerušil tím pětatřicetiletý půst českých skokanů na lyžích na tomto prestižním podniku. I když se o prvenství dělil s Finem Ahonenem, šlo o historický okamžik. Českým vítězem Turné se stal naposledy Jiří Raška v roce 1971.

Lety nemiluje

O postavení Jakuba Jandy v současném skoku svědčí  fakt, že sedmé místo ze světového šampionátu v letech na lyžích, které získal uprostřed ledna v rakouském Kulmu, je považované za neúspěch. Lety nemá Janda příliš v lásce. Jeho stylu vyhovují menší můstky. Kotníky dokáže "vykloubit" tak, že při skoku doslova vloží tělo mezi lyže. Špičky skoček má vedle uší! Mimořádně efektivní styl ho ve vzduchu zpravidla nese dál než většinu soupeřů.

Němci si během Turné čtyř můstků zaspekulovali o tom, že Janda podvádí. Jandův hluboký předklon si nedovedou vysvětlit, český skokan si prý vkládá do bot zakázané klíny."Je to nesmysl, už od narození mám mimořádně měkké kotníky," vysvětluje Janda. Pravdivost jeho slov prokázaly kontroly, které rozhodčí čas od času po dopadu závodníků dělají.

Bajc zase hrozil

Před odletem do Turína pohrozil Jandův slovinský trenér Vasja Bajc, že po olympiádě u českých skokanů skončí. Respektive neprodlouží smlouvu. Ať stojí za Bajcovým prohlášením cokoliv, Jandově psychice výrok kouče určitě nepřidal. Sedmadvacetiletý skokan je však naštěstí tak vyzrálý, že by mu rozmíšky v českém skokanském prostředí neměly ublížit.

"Stejně nepatřím mezi favority. Nová role mi docela vyhovuje," řekl Janda po závodech ve  Willingenu a Zakopaném, které prověřily aktuální formu skokanů bezprostředně před olympiádou. Na stupně vítězů se vedoucí muž světového poháru v Německu ani v Polsku neprobojoval, ale je to spíše dobré znamení než ukazatel trvalého poklesu formy.

Tvrdší lyže se neosvědčily

Při světovém šampionátu v letech a také v Zakopaném testoval Janda tvrdší lyže, ale neosvědčily se. Nechal je doma a na můstky v Pragelatu vystoupá s osvědčenými skočkami, které prověřila úspěšná sezóna. Olympijské představení zahájí Janda na středním můstku, který se už ve světových pohárech příliš nevyužívá. "Dost jsem na něm v tréninku naskákal ve slovinské Kranji," informuje Janda o tom, že nic nezanedbal.

Velký olympijský můstek zná Janda z loňských předolympijských závodů. "Ve vysoké nadmořské výšce necítíte tlak. Vzduch je řídký a skokana nenese jako obvykle," pamatuje si Janda a dobře ví, že podmínky budou mít všichni stejné. Když mu skok nevyjde, není zvyklý na výmluvy. "Chyba je vždycky ve mně. Snažím se přijít na to, kde jsem ji udělal," vysvětluje česká naděje na dvě olympijské medaile.

Reklama