Hlavní obsah

V Turíně už vlaje česká vlajka, ve vesnici jsou jen tři Češi

TURÍN

Čeští sportovci se stali oficiální součástí olympijské vesnice v Turíně. Za účasti sportovců, předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska, šéfa mise Františka Dvořáka a dalších trenérů a funkcionářů byla v hlavní vesnici vztyčena česká vlajka. Dvořák zároveň převzal z rukou olympijského vítěze ve slalomu z roku 1976 Piera Grose, který je šéfem vesnice, symbolickou pochodeň.

Článek

Česko bylo oficiálně přijato společně se Slovenskem, Austrálií a Lucemburskem, jejichž vlajky postupně vystoupaly na stožáry. Z českých sportovců si slavnostní okamžik nenechali ujít krasobruslař Tomáš Verner, rychlobruslařka Martina Sáblíková a také sáňkaři v čele s Jakubem Hymanem, kteří přijeli k slavnostnímu aktu ze Sestriere, kde jsou ubytovaní.

Olympijskou vesnici přitom zatím "okupují" pouze tři čeští sportovci. Ta je sice vedena jako hlavní, ale většina - a nejen českých - účastníků her bydlí v horských centrech v Sestriere, Sauze d'Oulx či Bardonecchii. V Turíně tak před příletem hokejistů pobývají pouze rychlobruslařky Martina Sáblíková a Kateřina Novotná, a krasobruslař Tomáš Verner.

Vernera udivuje olympijská atmosféra

Právě Verner přiletěl do Turína na začátku týdne jako první. Moc se mu nechtělo věřit, že čtyři dny před zahájením her ve vesnici ještě nikdo není, ale na podmínky si moc nestěžuje. "Moje první dojmy jsou ohromné. Sice nakonec nebydlím na pokoji s Jágrem a Haškem, ale zato mám útulnou místnost jen pro sebe," žertoval dnes Verner v rozhovoru pro ČTK.

Českobudějovický krasobruslař startující na premiérových olympijských hrách dostal přidělen pokoj v přízemí domu číslo čtrnáct, v jednom ze dvou, které česká výprava obývá. "Bydlím sice v přízemí, takže musím mít neustále zatažené rolety, ale alespoň nemusím běhat po schodech," našel Verner další pozitiva. Příjemně jej překvapila i olympijská atmosféra. "Až mě udivuje," přiznal nejlepší český krasobruslař současnosti.

Sáblíková se dělí o sprchu s celým patrem

O trochu méně spokojená je rychlobruslařka Sáblíková, která bydlí ve vedlejším vchodu na pokoji společně s Novotnou. "Známe se, protože se společně scházíme na závodech na kolečkových bruslích, které obě absolvujeme spolu," uvedla Sáblíková v rozhovoru s novináři.

Jedna z českých medailových nadějí se však například musí dělit o sprchu s dalšími obyvatelkami na patře. "To mě trochu štve. To, že nemáme televizi přímo na pokoji, je mi jedno. Hlavně, že mám postel a skříň," řekla Sáblíková.

Přibudou další české bundy

Trenéra Petra Nováka ale trochu mrzí, že nemůže bydlet společně se svou svěřenkyní na jednom pokoji, jak jsou zvyklí, nebo alespoň v jednom vchodě. "Na soustředěních se často třeba do jedné ráno bavíme a rozebíráme vše potřebné, když nemůže spát. Tady to nejde," pokrčil rameny.

Se situací se zatím nesmířil. "Pokusíme se to ještě změnit a dohodnout to s trenérem Novotné," naznačil Novák v rozhovoru s ČTK, že sází na dohodu o výměně se svým spolubydlícím a trenérským kolegou Jindřichem Paříkem.

Více českých sportovců se v turínské vesnici objeví až příští týden, kdy přiletí hokejisté. "Už se na to těším. Alespoň tady bude vidět více českých bund," řekl Verner.

Reklama