Hlavní obsah

Sudová jde do finále z 11. místa

SAUZE D'OULX

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová prošla na olympijských hrách v Sauze d'Oulx do sobotního večerního finále v jízdě v boulích. V odpolední kvalifikaci předvedla jízdu na jistotu, od rozhodčích dostala 23,31 bodu a skončila jedenáctá. Nejlepší byla vedoucí žena Světového poháru Kanaďanka Jennifer Heilová.

Článek

Vicemistryně světa Nikola Sudová v kvalifikaci neriskovala, odvážnější jízdu plánovala až na finále. "Mohlo by to být lepší, ale není to nejhorší. Není to zlý výsledek a pořád je šance na medaili. Rozhodne finálová jízda," řekla Sudová novinářům.

V prvním skoku rytmické jízdy předvedla salto vzad s takzvaným krosem, překřížením lyží. Při dopadu se ocitla více vlevo, než měla. "Ani nevím, jak se mi to povedlo, v tréninku jsem skákala spíš vpravo," řekla Sudová. Na spodním skoku udělala helikoptéru s krosem a roznožkou. "Moc jsem zamávala rukama, takže to nepůsobilo, že to mám pod kontrolou," uvedla.

Mezi dvacítku postupujících se nedostala druhá z českých sester Šárka Sudová, která obsadila 26. místo. "Jsem ráda, že jsem dole bez ohromné chyby a jak jsem říkala, nic se neděje, že tam dvacítka není," řekla dvacetiletá dívka. Nahoře skočila helikoptéru a dole salto s krosem. "Nebylo moc excelentní, dařilo se mi v tréninku víc," prohlásila, když viděla svůj výkon ze záznamu.

Překvapivě nepostoupila mistryně světa Hannah Kearneyová z USA, která vyjela po chybě mezi boulemi z trati a pohřbila své naděje.

Nový skok by neměl chybět

Z kvalifikace netradičně postoupilo dvacet závodnic místo obvyklých šestnácti do finále, v němž se startuje od nuly. Sudová večer podle posledních zpráv předvede salto vzad a na druhém můstku takzvaný D Spin X, salto s rotací mimo osu.

Nikola Sudová mohla podle některých hlasů dostat za jízdu více bodů. "Rozhodčí asi měli důvod," uvedla. Jedním z nich mohla být na pohled menší agresivita. "Sice mám rychlý čas, ale nevypadám, že mám problémy a tudíž nejsem agresivní," řekla Sudová s tím, že rozhodčí snad nebudou brát ve finále v potaz výsledky kvalifikace. "Potencionální medailistky jsou rozházené po celé dvacítce. Musí na to koukat stejně," konstatovala.

Finálový závod se uskuteční pod umělým osvětlením od 19:00.

Akrobatické lyžování - ženy
Jízda v boulích - kvalifikace
1. Heilová (Kan.) 26,67, 2. Laouraová (Fr.) 25,45, 3. Kjellinová (Švéd.) 24,85, 4. Roarková (USA) 24,45, 5. Uemuraová (Jap.) 24,20, 6. Marblerová (Rak.) 24,15, ...11. N. Sudová 23,31, 26. Š. Sudová (obě ČR) 18,64.

Reklama