Hlavní obsah

Valenta odjel obhajovat zlato, chce ale hlavně do finále

PRAHA

Skákat s bolestí a pod prášky kvůli poraněnému kolenu bude na olympijských hrách jediný český obhájce zlaté medaile Aleš Valenta. Akrobatický skokan na lyžích odcestoval do Turína především s cílem postoupit mezi dvanáct finalistů, kde už se podle jeho slov může stát cokoliv. Se svým koučem Pavlem Landou však měli také trochu obavy z rozhodčích.

Foto: Event Concept

Aleš Valenta při exhibici ve Špindlerově Mlýně

Článek

V uplynulém týdnu Valenta ve Špindlerově Mlýně absolvoval tři tréninky a obzvlášť ten středeční se mu vydařil. "Ve čtvrtek jsem ale trochu hůř dopadl a v tom koleni mě zabolelo," řekl ČTK při odletu na své třetí olympijské hry akrobatický skokan. Je mu jasné, že se proti nataženým vazům nemůže bránit. "Zatnu zuby, odpočívat nemůžu, to jsem mohl zůstat doma," prohlásil.

Vezme si prý prášky proti bolesti, zatejpuje bolestivé místo a hned v pondělí vyzkouší olympijské můstky. "Jsou prý super, ve vynikajícím stavu," řekl Valenta, který má informace prostřednictvím zpráv SMS od jednoho z velkých soupeřů Steva Omischla z Kanady. Trénovat bude v dějišti celý týden a v kvalifikaci i v semifinále předvede dvě trojná salta se čtyřmi vruty. "To koleno není vůbec ideální, proto je pro mě jediným cílem postup do finále. Pak už se děj vůle boží," prohlásil.

Strach z rozhodčích

Na můstcích v Sauze D'Oulx plánuje začít s lehkými skoky, postupem času přidá na obtížnosti. "A když už nebudu moct, tak ještě přidám," řekl odhodlaně a s úsměvem. Už semifinále prý bude těžké a bude k tomu potřebovat i přízeň rozhodčích. Stejných arbitrů, kteří mu nepřáli při lednovém závodu Světového poháru v Lake Placid. A stejných sudích, kteří podle kouče Pavla Landy trochu ovlivnili závod boulařek s Nikolou Sudovou.

"Z toho mám strach," přiznal Landa. V Lake Placid totiž Valenta předvedl podle jeho názoru velmi kvalitní skok, ale dostal málo bodů a obsadil nakonec až osmou pozici. "Tam měl být na bedně, já sem tam vůbec netušil, co se děje," vzpomínal Landa. A olympijský závod boulařek? "Úplně jsem s těmi výsledky holek nesouhlasil," prohlásil trenér na adresu jury, která bude rozhodovat i olympijský závod akrobatických skokanů.

Maskot? Na co, mám přece trenéra

Pokud si Valenta splní cíl a bude mezi dvanáctkou finalistů, bude prý trochu riskovat. "Budu skákat to, co jsem se naučil v létě," řekl jasně. Na řadu tedy přijde trojné salto s pěti vruty, které jako jediný skočil před čtyřmi lety při vítězství v Salt Lake City. V semifinále k němu ještě nesáhne. "To by byl velký risk. Je nestabilní na dopadu a letos jsem ho na sněhu skočil jen jednou," řekl o skoku, při kterém si právě ve Špindlerově Mlýně poranil koleno.

Valenta očekává, že pět vrutů ve finále předvede minimálně trojice jeho soupeřů - Omischl, Bělorus Daščinskij a Američan Peterson. "To je dobře, to je totiž budoucnost našeho sportu," uvedl.

Na cestu do Turína přes Řím si vzal troje lyže, veškeré nářadí na servis a nechybí ani lopata pro trenéra. "No, lyžáky máme, tak snad nic nechybí," přemýšlel naoko, jestli něco nezapomněl doma. Neměl ale žádný talisman. "Kdepak. Kdybych ho začal vozit, třeba bych ho ztratil a pak bych byl v háji. Mám tady Pavla," jmenoval se smíchem kouče. "Ten maximálně přijede někde pozdě, ale vždycky dorazí," usmíval se Valenta.

Reklama