Hlavní obsah

Hadamczik: Nebojím se prozradit kapitána a brankáře, jde o partu

První zápas na zimních olympijských hrách čeká české hokejisty až ve středu proti Německu, ale trenér národního týmu Alois Hadamczik přiletěl do Turína už v neděli. Už se zabydlel v olympijské vesnici a v rozhovoru pro deník Právo vykládal o radosti z aktuální formy českých hráčů v NHL, napětí z turnaje, nebo o roli ČR jako jednoho z favoritů turnaje.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

Původně jste měl dorazit do Turína v sobotu. Proč jste přiletěl o den později?

Je pravda, že původně jsem měl letenku na sobotu, ale měl jsem nějaké důvody, které mě zdržely. Volný čas, který jsem mohl využít jinak, jsem přesto věnoval hokeji.

Jaké jsou vaše první dojmy z Turína?

Věděli jsme, že nebudeme v pětihvězdičkovém hotelu. Ubytování je na slušné úrovni. Dobu turnaje tady v pohodě přežijeme. A hlavně jsme tady za účelem sportu.

Jaromír Jágr zaznamenal v posledních deseti zápasech osmnáct bodů. Co říkáte na jeho bilanci?

Jarda má formu od osmnácti let. Tak vysoko se drží hrozně dlouho. Jenom potvrzuje, že je nejlepší hráč. Jsme rádi, že přijíždí na olympiádu zdravý a plný elánu.

Naopak několikrát v řadě neuspěli čeští brankáři. Znepokojilo vás to?

Nemůžete reagovat na výkon, který nevyjde a ani ho nevidíte. Nerozhodí mě, když čtyřikrát chytají výborně, a pak to nevyjde.

Musel jste udělat změnu v sestavě a místo zraněného Průchy povolat Eliáše. Před tím jste prohlásil, že máte jasno o sestavě. Změnila tato rošáda nějak vaše záměry?

Průcha měl hrát vlevo, Eliáš hraje taky vlevo. Můžu říct, že se nic nezměnilo, protože neznáte sestavu, alespoň tedy ode mě ne (smích).

Jste s hráči v kontaktu? Zjišťujete, jak se cítí nebo jestli nemají zdravotní problémy?

S některými hráči jsem mluvil, ale to není podstatné. Moc je neotravuji. Mají zápasy, balí. Pokud vím, zdravotně jsou v pořádku. Člověka nic nenutí měnit sestavu, o které je přesvědčený, že je dobrá.

Do prvního zápasu zbývá pár desítek hodin. Jak se cítíte?

Čekání už je dlouhé. Je na čase, aby vše začalo. Aby se pořád nemluvilo o tom, co teprve přijde. Až se čtrnáctého sejdeme všichni, tak řeknu hráčům obsazení kapitána a postu brankáře. Pak se to dozví ostatní. Nebojím se říct jména, nedělám tajnosti, ale jde o partu. Aby se to dozvěděli všichni stejně. Navíc kapitán stejně ví, že jím bude. Všichni, kterých se to mohlo týkat, jsou s tím srozuměni a nemají nic proti.

Jste nervózní?

To slovo je špatné. Napětí a očekávání, to jsou správná slova. Trenéra dělám celý život. Teď sice přijíždějí hráči takového kalibru, ale to vím od léta. Věřím, že chtějí uspět. Každý bude dělat svoji práci nejlépe jak umí. A snad budeme mít štěstí. Protože to je hrozně důležité. Mluví se jen o Naganu, ale zapomnělo se na olympiádu v Salt Lake.

Vnímáte to obrovské očekávání fanoušků?

Máme dobrý, sebevědomý tým. Chceme vyhrávat, to je jasné. Ale přijde mi lepší klást si postupné cíle, než dopředu něco vyhlásit.

Kanaďané mluví o českém týmu jako o hlavním favoritovi. Není to role, která nám příliš nesedí?

Za oceánem se o tom píše, protože naši kluci jsou dobří. A také proto, že vyhráli poslední mistrovství světa a chtějí znovu vyhrát. Jsou sebevědomí. A to je dobře. Nemám důvod to měnit. Ale je třeba vidět, že i soupeři mají dobré hráče. Každá doba má svoje. Před Naganem o zlatu nikdo nemluvil a dobře to dopadlo. Před Vídní jsme chtěli jednu ze tří medailí a vyšlo to.

Jaký program jste týmu připravil na pondělí?

Bude záležet na pocitu samotných hráčů. Podle nich budeme reagovat.

Reklama

Související témata: