Hlavní obsah

Závod družstev sdruženářů byl kvůli větru odložen na čtvrtek

PRAGELATO

Nepříznivé počasí poprvé na zimních hrách v Turíně narušilo olympijskou soutěž, na což doplatili sdruženáři. Kvůli sílícímu větru, který navíc nebezpečně měnil směr, musela být v Pragelatu zrušena po prvním kole skoků soutěž družstev v severské kombinaci a zbývající kolo i běh se uskuteční až ve čtvrtek.

Článek

Původní informace na oficiální stránce ZOH hovořila o tom, že závod začne znovu od nuly. Po dlouhé diskusi mezi ředitelem závodu z federace FIS, jury a organizačním výborem bylo rozhodnuto, že dnešní výsledky zůstanou v platnosti a ve čtvrtek od 9:00 bude závod pokračovat druhým kolem.

"Podle předpovědi počasí se ráno čeká sněžení, ale vítr by měl sílit až v průběhu dne. Proto tak časný začátek," vysvětlil ředitel závodu Ulrich Wehling novinářům. V 15:00 pak vyběhne na trať běhu na 4x5 kilometrů první člen vedoucího družstva.

Sdruženáři absolvovali dopoledne jen první kolo a poslední z nich Němec George Hettich už musel na svůj pokus dlouho čekat. Ve druhém kole se spustilo z můstku jen sedm závodníků, pak byla soutěž přerušena. Nový pokus o začátek trval jen krátce. "Každou sekundu foukalo jinak, to se nemohlo odjet," řekl ČTK skokanský trenér českých sdruženářů David Jiroutek.

Češi zatím předposlední

Němci v čele s olympijským vítězem Hettichem tak zůstanou přes noc ve vedení netradiční dvoudenní soutěže, druzí jsou Rakušané a třetí Rusové. Čtvrté místo patří obhájcům olympijského zlata Finům. České kvarteto ve složení Aleš Vodseďálek, Tomáš Slavík, Ladislav Rygl a Pavel Churavý je na předposledním devátém místě.

Vodseďálek dostal přednost před Patrikem Chlumem a odbyl si olympijskou premiéru. Jeho výkony však Jiroutka neuspokojily. "Je nervově rozhozený, v závodě skáče o deset metrů méně než v tréninku," řekl trenér na adresu Vodseďálka, který si zapsal 116 metrů.

Churavý skákal v poslední skupině s nejlepšími skokany. "Je schopen udržet svoje metry, i když sníží nájezd," vysvětlil Jiroutek. Poslední z Čechů skočil 117,5 metru, Slavík 115 a nejzkušenější reprezentant Rygl o dva méně.

O olympijské medaile bojuje jen deset družstev, za českým jsou jen domácí Italové. Tým úřadujících mistrů světa z Norska skolila chřipka a nemohl nastoupit.

Družstva - skok, 1. kolo:
1. Německo (Gaiser, Kircheisen, Ackermann, Hettich) 464,5 bodu, 2. Rakousko (Gruber, Stecher, Gottwald, Bieler) 453,4, 3. Rusko (Matvějev, Fesenko, Kameněv, Maslennikov) 450,1, ...9. ČR (Vodseďálek, Slavík, Rygl, Churavý) 396,3.

Reklama