Hlavní obsah

Biatlonistka Pylevová nesmí kvůli dopingu dva roky závodit

TURÍN

Ruská biatlonistka Olga Pylevová nesmí po dopingovém prohřešku během olympijských her dva roky závodit. Trest pro původně stříbrnou ženu z pondělního vytrvalostního závodu na 15 kilometrů vynesli v pátek v Turíně představitelé Mezinárodní biatlonové unie (IBU).

Článek

Pylevová se ve čtvrtek ráno dozvěděla o pozitivním testu obou svých vzorků, odebraných po pondělním závodu. Za nález zakázané stimulující látky carphedon měla dočasně zastavenou činnost a místo účasti ve sprintu se musela dostavit před disciplinární komisi Mezinárodního olympijského výboru.

"Chci říct, že jsem nikdy vědomě neužívala zakázané látky. Je to velká a strašná chyba," řekla Pylevová novinářům poté, co odcházela od výslechu před komisí IBU aniž by znala její verdikt. "Doufám, že mi věří. Vždycky jsem byla otevřená, vždycky jsem mluvila pravdu," dodala.

Možná žaloba na výrobce léku

Mezinárodní olympijský výbor jí s okamžitou platností odebral akreditaci, vyloučil ji z turínských her a nařídil vrátit medaili. Rozhodnutí o disciplinárním trestu bylo v kompetenci biatlonové unie. "Dnes ráno jsme vyslechli sportovkyni a mluvili jsme i s její lékařkou. IBU se rozhodla uložit oběma dvouletý trest," tlumočil stanovisko unie pro média její šéf Anders Besseberg.

Pylevová tvrdila, že kvůli problémům s kotníkem užila v lednu tablety fenotropilu, aniž tušila, že obsahují zakázaný carphedon. Lék jí dala osobní lékařka, nikoli reprezentační, Nina Vinogradovová. Ta na svou obranu na tiskové konferenci v Krasnojarsku tvrdila, že na příbalovém letáku nebylo o zakázané látce nic napsáno. Nyní zvažuje, že bude výrobce léku žalovat.

V odsouzení nevěří

K biatlonovým závodům se bude moci třicetiletá Pylevová vrátit nejdříve 12. února 2008. Není však vyloučeno, že do té doby ukončí kariéru. Jejím dopingovým případem se už začaly zabývat i italské úřady, v zemi je totiž užívání zakázaných látek trestným činem.

"Cože? Oni mě chtějí stíhat?" reagovala viditelně šokovaná Pylevová na zprávu od novinářů, že si turínské úřady vyžádaly její spis. "Nevěřím tomu, že budu odsouzená," dodala biatlonistka, která se dnes vydává na cestu domů.

Reklama