Hlavní obsah

Za státní znaky na dresech hrozí fanouškům pokuty

Hokejoví fanoušci podle ministerstva vnitra nevědomky porušují zákon. Státní symboly, které mají na replikách reprezentačních dresů, smějí totiž používat jen oprávněné osoby. Obce jim mohou udělit až třicetitisícovou pokutu. "Státní znaky mohou bez výjimky používat jen sportovci či reprezentanti České republiky," řekla Sportu.cz mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová.

Článek

Česká republika má dva státní znaky. Malý, na němž je vyobrazen dvouocasý lev v červeném poli, a velký, rozdělený na čtyři části. "Ten mohou používat jen reprezentanti ČR, včetně těch sportovních. Fyzické osoby toto oprávnění nemají, je to v rozporu se zákonem," řekla Kovářová. Tyto znaky mohou používat jen přesně definované instituce a úřady.

Výjimky neplatí ani pro fanoušky, kteří dresy se znakem nosí při utkáních reprezentace. Obec s rozšířenou působností jim může udělit až třicetitisícovou pokutu. U státní vlajky takové problémy nevznikají. Může ji používat kdokoli, ale vhodným a důstojným způsobem a nesmí na ní být text, obraz ani znak.

Fanoušci se diví

Fakt, že zákon nepovoluje užití státních znaků na suvenýrech a tričkách, ale obchodníkům starosti nedělá. Jakmile odstartovala olympiáda, staly se dresy výhodným artiklem řady supermarketů. "Není mi znám žádný zákon, který by reguloval či zakazoval prodej státních symbolů," řekla mluvčí prodejen Lidl Monika Šrámková.

Žádná z oslovených radnic kontroly fanoušků nechystá. "To bych musel dát pokutu sám sobě, protože dres také nosívám," řekl velitel karlovarských městských policistů Marcel Vlasák. Dodal, že o zákonu slyší poprvé a nechápe ho. V zahraničí je to podle něj naprosto běžné. A pokud si vzpomínám, tak v národním dresu jsem několikrát viděl i českého premiéra, dodal.

"Co je to za zákon? Vždyť těmi symboly zviditelňujeme svoji zemi a dokazujeme, že jsme na ni hrdi," citují Deníky Bohemia oslovené fandy.

Reklama

Související témata: