Hlavní obsah

Biatlonový kouč Mayer je na psychiatrii, aby nespáchal sebevraždu

KLAGENFURT

Biatlonový trenér Walter Mayer, jenž byl v neděli pozdě večer zatčen po honičce s rakouskou policií, byl ráno propuštěn na svobodu. V průběhu dne však byl hospitalizován na psychiatrickém oddělení v nemocnici v Klagenfurtu, neboť chtěl údajně spáchat sebevraždu. Osmačtyřicetiletý kontroverzní kouč byl obviněn z kladení odporu při zatýkání a dopravních přestupků.

Článek

Informovala o tom rakouská rozhlasová stanice ORF. "Walter Mayer je bohužel na psychiatrii. Je tam kvůli tomu, aby si neublížil, protože tvrdil, že chce spáchat sebevraždu. Já osobně jsem s ním ale nemluvil," uvedl prezident Rakouského lyžařského svazu Peter Schröcksnadel.

Mayer po razii italských karabiniérů v apartmánech rakouských biatlonistů a běžců opustil Itálii. Za hranicemi ho chtěla policie legitimovat, ale Mayer začal divoce ujíždět, přičemž zranil jednoho strážce zákona. Honička skončila nárazem do zátarasů, při němž Mayer utrpěl jen lehké zranění.

Bývalý kouč běžeckého a biatlonového úseku Rakouského lyžařského svazu, jenž byl v dějišti her podle oficiálního zdůvodnění jako soukromá osoba, poté odmítl zkoušku na alkohol. Podle rakouských zákonů se s ním bude zacházet tak, jako kdyby měl v krvi 1,6 promile.

Zákaz účasti na hrách do roku 2010

Osobní trenér nejlepších rakouských biatlonistů Wolfganga Pernera a Wolfganga Rottmanna byl po střetu s policií propuštěn z funkce. Jeho svěřenci, kteří po razii opustili bez vědomí vedení týmu Itálii, byli vyřazeni z reprezentace.

Mayer se ocitl v centru aféry před čtyřmi lety v Salt Lake City, kdy byly v pokojích rakouských běžců na lyžích nalezeny krevní konzervy a injekční jehly. Dostal za to zákaz účasti na hrách do roku 2010, proto nebyl v Turíně akreditován.

Šéf Světové antidopingové agentury WADA Dick Pound potvrdil, že se na Mayera v Itálii zaměřili cíleně. To však nepovažuje za šťastné slavný rakouský lyžař Hermann Maier, jenž dnes získal bronz v obřím slalomu. "Kontroly musejí být, to je v pořádku. Ale při takové štvanici si člověk připadá jako Usáma bin Ládin," prohlásil "Herminátor".

Reklama

Související témata: