Hlavní obsah

Sáblíková odmítla riziko, šetří se na pětku

TURÍN

Vidina úspěchu rozhodla. Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková se po konzultaci s trenérem rozhodla kvůli bolestem stehenního svalu vypustit na hrách v Turíně úterní start na trati 1500 metrů a nastoupí až do sobotního pětikilometrového závodu, který pro ni skýtá reálnou naději na medaili.

Článek

"Martinu jsem ze středečního závodu odhlásil. Stejně mělo jít jenom o součást přípravy na sobotu," oznámil po včerejším tréninku trenér rychlobruslařky Petr Novák. "Rozhodli jsme se neriskovat. Do soboty budeme jenom trénovat a uvidíme, jestli strategie vyjde. Nemělo by to mít žádný zásadní vliv na formu," přemítal.

Jeho osmnáctiletá svěřenkyně se zranila ve čtvrtek, kdy ji píchlo v pravém stehenním svalu. Následující dva dny strávila odpočinkem a o juniorskou světovou rekordmanku se v Turíně dokonce staral uznávaný fyzioterapeut Pavel Kolář, v jehož péči bývají třeba i Jaromír Jágr či Kateřina Neumannová. V neděli a v pondělí už sedmá ze závodu na 3000 metrů znovu brázdila dráhu oválu Lingotta.

Včera dokonce zařadila hodně ostrý trénink. "Absolvovala sedm kol v závodním tempu. Jela výborně. Časy byly skvělé," rozplýval se trenér Novák, který je přesvědčený, že jeho chráněnkyně může myslet na medaili. "Hranici juniorského světového rekordu bychom měli atakovat a to by na bronz mělo stačit," propočítával Novák.

Na závod se těší i rychlobruslařka. "Věřím, že sval vydrží. Na start se postavím i s jednou nohou," usmála se Sáblíková. Na nedávném mistrovství Evropy v závodě na 5000 metrů porazila i Němku Pechsteinovou, která kvůli potížím s dýcháním patnáctistovku rovněž vynechá a soustředí se na sobotní start. Chce získat šestou zlatou olympijskou medaili.

Reklama