Hlavní obsah

Nemoc Neumannovou neporazila, ale nakopla

Karel Felt (Pragelato)Právo

Ta zpráva udeřila ve čtvrtek v podvečer jako blesk z čistého nebe. "Kateřina Neumannová zřejmě nepojede páteční závod na třicet kilometrů volnou technikou," konstatoval její manažer Josef Jindra. Boj o vysněné olympijské zlato se měl rozplynout.

Článek

"Už ve středu večer se necítila dobře. Objevil se u ní náznak chřipkového onemocnění," dodal Jindra a přiznal, že držitelka pěti olympijských medailí nese situaci velice těžce. Prý i plakala, proniklo z domu ve Via del Beth v Pragelatu.

"Jedná se o faringitidu. V tuto chvíli se dá těžko nasadit nějaká razantní léčba, ale kolega Martin Koldovský i fyzioterapeut Pavel Kolář, dělají, co se dá. Pokud v pátek ráno nebude v pořádku, na start ji bohužel nemůžeme pustit," říkal šéflékař české výpravy Jaroslav Větvička a také z jeho hlasu bylo cítit napjetí.

"Dostala jsem kalciovku, cucala pastilky, polykala vitamíny a hlavně spala. Bolely mě svaly a v krku. Večer už to vypadalo nadějně, ale rozhodnout se mělo až ráno," prozradila svoje večerní pocity Kateřina Neumannová.

Čaroděj Kolář pomohl akupunkturou

Ráno moudřejší večera, říká se. Mnozí nemohli ani dospat. "Katka vypadá dobře. Zlepšilo se to, spala dobře, neměla teplotu. Měla by startovat, ale uvidíme pro rozběhnutí," přinesl první ranní zprávu Pavel Kolář. Po desáté hodině se objevila i Neumannová. Šla se rozběhnout, zkusit, co to udělá. Nevypadala špatně, ale zdání může klamat... Neklamalo. Známý fyzioterapeut jí protáhl "slabiny," jak jeho proceduru nazval trenér Frühauf, napíchal do ní akupunkturní jehličky a zázrak se povedl.

"Ale jo, půjde to," hlesla běžkyně, ale byla na ní vidět nervozita. Nejen tradiční, předzávodní, ale i trochu jiná. Její oči, jako by se ptaly: "Vydržím? A budu schopna bojovat o medaili?" Tuhle odpověď mohl dát jen závod pod zamračenou oblohou, z níž se sypal sníh, tedy nic, co by měla ráda. To už věděla, že jedna z velkých soupeřek, Norka Marit Björgenová, se ze závodu kvůli zdravotním potížím odhlásila...

"Kdy se Katka rozhodla, že pojede? Vzbudili nás ráno asi v půl osmé. Ona pak vyšla ven a řekla, že jede. Nic dramatického," říkal s úsměvem po zlatém závodě manažer olympijské vítězky Josef Jindra.

"Ve čtvrtek večer to fakt vypadalo hodně špatně. Už jsem měl vymyšleno pár variant, co by se mohlo stát ráno nebo co bychom udělali během závodu. Ráno jsem se za ní byl podívat a to už vypadala dobře. Ulevilo se mi," oddechl si trenér Stanislav Frühauf. "Věděla jsem, že buď mě začínající nemoc porazí nebo nakopne," prozradila svoje pocity Kateřina Neumannnová. Nakopla ji. A rovnou ke zlatu!

Reklama