Hlavní obsah

Experti považují bronz hokejistů za úspěch

PRAHA

Za cenný úspěch považují experti bronzové medaile českých hokejistů na olympijských hrách v Turíně. Odborníci se shodli na tom, že konečně umístění překryje i některé nepodařené zápasy. Podle bývalého reprezentačního kouče Slavomíra Lenera ovlivňuje výkony hokejistů také fakt, že v nabitém programu turnaje se hrají i zápasy, které o ničem nerozhodují a jen ubírají hokejistům síly.

Článek

"Bronz je velice cenný úspěch. Medaile z olympijských her má velkou váhu," řekl ČTK Lener. Systém s pěti zápasy v základní skupině a následným play-off však považuje při krátké pauze, kterou NHL pro turnaj povolila, ze zbytečně zdlouhavý.

"Hraje se hodně zápasů, kde o nic nejde. Hráčům to ubírá energii, která jim pak chybí. Asi by to chtělo nějakou změnu. Například dvě skupiny po čtyřech s kvalifikací v dějišti turnaje asi byly lepší. Hokejová špička má sedm týmů a jejich vzájemné zápasy mají náboj," řekl Lener.

Podle současného kouče švédské Luley by v českém týmu po Turíně neměla nastat žádná velká generační výměna. Například Jaromír Jágr prohlásil, že na 90 procent zřejmě v národním týmu skončí. "Bylo už dost hráčů, kteří i ukončili kariéru, jejich dresy se vyvěšovaly slavnostně v halách, a pak se vrátili. Záleží na momentálním rozpoložení a náladě. Jarda Jágr je pan hráč, ale je to lidská bytost a má v NHL okolo stovky zápasů za rok," navázal Lener. "Celkově si myslím, že by tato současná úspěšná generace neměla končit. Někdo třeba odejde, ale ta obměna bude podle mě postupná."

Hořava: Konec dobrý, všechno dobré

Také současný trenér hokejistů Znojma a bývalý reprezentační obránce Miloslav Hořava označil třetí místo za úspěch. "Konec dobrý, všechno dobré. Za dva týdny budou zapomenuty některé špatné výkony ve skupině a zůstane v paměti úspěch v podobě bronzových medailí," prohlásil Hořava, který odehrál v československé reprezentaci 215 zápasů a vstřelil 28 branek. Za Českou republiku nastoupil Hořava ve 20 zápasech, naposledy na olympijských hrách v Lillehammeru.

"Získali jsme medaili, přitom řada velmi kvalitních týmů skončila už ve čtvrtfinále. Rozhodně hokejisté nezklamali, pokaždé ale nelze vybojovat zlato," myslí si Hořava.

V posledním zápase turnaje s Ruskem čeští hokejisté Hořavu příjemně překvapili. "Zápas naši reprezentanti zvládli dokonale. Přitom Rusko před olympiádou pasovala většina odborníků na hlavního favorita. Ovšem Rusové v posledním zápase hodně sólovali a spíše vyprovokovávali šarvátky. Výborný výkon odvedl i Tomáš Vokoun," dodal Hořava, který vedl Vokouna v loňské sezoně v české extralize ve Znojmě.

"Vokoun je skvělý brankář, který ale potřebuje mít jistotu a jasno. Proto považuji z jeho pohledu za dost nešťastné, že se dva týdny před olympiádou tajilo, kdo bude brankářskou jedničkou. Výkyvů se sice Vokoun nevyvaroval stejně jako na loňském mistrovství světa ve Vídni, ale v rozhodujících zápasech byl vždy oporou," domnívá se Hořava.

Černý: Severské finále je spravedlivé

Bronzová medaile českých hokejistů má podle názoru bývalého reprezentanta Josefa Černého zlatou hodnotu. "Hlavně po výkonu, který naši reprezentanti předváděli v základní skupině, je třetí místo vynikajícím výsledkem. Na neúspěšných zápasech se podílela zranění Haška, Eliáše a Kotalíka. Proto je obdivuhodné, že se tento tým nakonec semknul natolik, že vybojoval třetí místo. Vím sám dobře, co úsilí museli hráči vynaložit," řekl ČTK šestašedesátiletý Černý, který startoval na čtyřech olympijských hrách a dvanácti mistrovstvích světa. V československé reprezentaci odehrál 210 zápasů a vstřelil 75 branek.

Zápas o třetí místo podle jeho názoru čeští hokejisté zvládli excelentně. "Rusko sice odvádělo výborné výkony, ale v posledních dvou zápasech se mu nedařilo. Právě tato dvě utkání názorně ukázala, co udělá s týmem nabouraná psychika a jak těžké je se jí zbavit," dodal Černý, podle nějž je severské finále spravedlivým vyjádřením kvalit týmů na olympijském turnaji.

"V začátku se prosazovali i slabší soupeři, kterým ale došly brzy síly. Propast mezi jejich výkonností a špičkou je stále hodně vysoká. Čtvrtfinálové neúspěchy Kanady a USA nejsou tak překvapivé, v posledních letech se něco podobného stává zámořským týmům častěji," dodal Černý.

Reklama