Hlavní obsah

Medaile je super, jásali čeští hokejisté

Radek MalinaPrávo

Hokejisté mají z olympijských her bronz. Obhájci zlata z loňského mistrovství světa během noci dokázali zapomenout na zklamání po pátečním semifinálovém vyřazení Švédskem a v sobotu vystoupili na medailové příčky i v Turíně. I když hráči stejně jako fanoušci doufali v opakování zlatého Nagana, po vítězství nad Ruskem v utkání o třetí místo měli velkou radost.

Článek

"Nechtěli jsme domů jet bez medaile, když jsme byli tak blízko. Přeci jen jde o třetí místo na olympiádě, to má svoji hodnotu," vyprávěl brankář Tomáš Vokoun.

Souhlasili i ostatní. "Mít bronz z takového turnaje, z olympijských her je prostě úspěch. My jsme trošku jako fotbalová Brazílie. Pokud nevyhrajeme zlato, mluví se o neúspěchu. Jasně, chtěli jsme být první, ale i bronz je skvělý," říkal obránce Pavel Kubina.

Kaberle: Bronzová medaile je velká náplast

Hráči přiznávali, že bylo hodně složité sebrat se po pátečním výprasku od Švédska a zvládnout zápas útěchy. "Po Švédech se asi nikomu nespalo dobře. Je strašně těžké motivovat se do zápasu o bronz po tak velkém zklamání. Ale řekli jsme si, že si sáhneme na dno, abychom měli medaili," líčil obránce Tomáš Kaberle.

Taktika zněla jasně: vycházet z poctivé obrany jako proti Slovensku ve čtvrtfinále. "Naplnili jsme ji beze zbytku. Zase jsme odvedli skvělou týmovou práci. Když Židla přidal druhý gól, začali jsme věřit," vykládal T. Kaberle. "Bronzová medaile je velká náplast, když už jsme nemohli získat zlato. Takhle nám snad nikdo nebude mít naše zdejší vystoupení za zlé," doplnil ještě obránce Toronta.

Za jeden z klíčových faktorů označili reprezentanti čisté konto, které udržel Vokoun. Hadamczikův výběr neinkasoval poprvé na turnaji. "Poctivá obrana a vynikající výkon Tomáše v brance nás v součtu s větší vůlí posunuly na třetí místo. Po nepodařeném zápase se Švédskem jsme medaili moc chtěli. Myslím, že víc než Rusové," tvrdil Kubina.

Vokounovi pomohly dva dny volna

Zatímco český tým vyslal na Nabokova pouhých čtrnáct střel, Vokoun musel čelit osmadvaceti ruským pokusům. "Proti Rusku jsem chytal bez nějakých okolních vlivů. Chtěl jsem vyhrát a nemyslel, co bude zítra. Byl jsem odpočatý, hrozně mi pomohly ty dva dny, kdy jsem ani nebyl na ledě. Cítil jsem se parádně," vyprávěl Vokoun.

Celkově měl však ze svého vystoupení na turnaji hodně rozporuplný pocit. Přiznal, že chtěl z Turína vytěžit víc: "Samozřejmě jsem za medaili rád. Třeba už na žádnou olympiádu nepojedu, tak tuhle mi nikdo nevezme. Nicméně i tak pro mě bronz není žádnou satisfakcí. Jsem hrozně zklamaný. Přijel jsem hrát minimálně finále. Moc mě mrzí, jak se to celé vyvinulo. Jsem zklamaný i sám ze sebe, z toho jak jsem chytal."

Reklama