Hlavní obsah

Digel po ZOH: V jistém smyslu jsme porušili zásady fair play

BERLÍN

Ve všeobecném jásotu nad tím, že Německo bylo nejúspěšnější zemí právě skončených zimních olympijských her, zazněl i střízlivější hlas Helmuta Digela, čestného člena Německého olympijského výboru a bývalého dlouholetého předsedy Německého atletického svazu. V rozhlasovém interview poukázal na to, že němečtí sportovci v Turíně do značné míry těžili z technické a materiálové převahy.

Článek

A zdůraznil, že jejich medaile jsou i medailemi německých inženýrů.

"Investice do německých medailí jsou velmi vysoké. Jen bob Andre Langeho stojí asi 100 000 eur (skoro tři milióny korun). Máme vlastní technický institut, který provádí jakýsi tajný vývoj techniky pro sportovce. Ti pak mohou sáhnout po tom nejlepším materiálu, a proto jsou medaile vždy i medailemi inženýrů," řekl Digel.

Konstatoval, že "tato materiální převaha je v jistém smyslu porušením zásad fair play". Je to zvláště ve vztahu k rozvojovým zemím problém, který je právě v zimních sportech velmi výrazný, dodal.

Jinak tomu ale bude na letních hrách v Pekingu za dva roky, varuje Digel a tvrdí, že tam nelze od německých sportovců očekávat žádné velké úspěchy. "Letní hry mají svou zvláštní kvalitu. Zimním hrám vládne dvacítka zemí, ale léto je ve všech zemích světa a všechny země mají na letních hrách svou šanci," prohlásil německý funkcionář, který se teď věnuje sportovní sociologii.

Němečtí sportovci vybojovali na ZOH v Turíně jedenáct zlatých, dvanáct stříbrných a šest bronzových medailí.

Reklama

Související témata: