Hlavní obsah

Sáblíková by v budoucnu nemusela závodit za Česko

Martina Sáblíková je objevem letošní rychlobruslařské sezóny. Na zimních olympijských hrách v Turíně skončila na čtvrtém místě a drží juniorské světové rekordy na tratích 3000 a 5000 metrů. Tento osmnáctiletý zázrak však už brzy nemusí patřit do výstavní skříně českého sportu. Pokud se totiž nezlepší podmínky pro její trénink, možná začne reprezentovat jinou zemi.

Článek

Když soupeřky pilují techniku na umělých oválech, Sáblíková běhá, posiluje, šlape do pedálů a sleduje předpověď počasí. Když to vyjde, trénuje na běžných zimních stadionech, někdy ji musí stačit zamrzlý rybník. Žádná rychlobruslařská dráha  totiž v České republice není k mání. Kdyby měla k dispozici stejné tréninkové podmínky jako její soupeřky na olympiádě, zřejmě by nezůstalo "jen" u čtvrtého místa.

"Bez peněz už dál do toho dál nejdu, to říkám na rovinu," prohlásil v rozhovoru pro Hitrádio Vysočina trenér Sáblíkové Petr Novák. "Už nechci dál nic připravovat v podmínkách, ve kterých jsme byli. Nechci, protože to je boj proti větrným mlýnům. Já vím, že řada lidí by na olympiádě brala to čtvrté místo, ale každý chce medaili," dodal.

Nabídky jsou

Na stole prý má Novák už několik nabídek ze zahraničí. "Dneska jsou nabídky a je otázka, jestli to využít nebo ne. Ale bez podmínek to nejde. Prostě není možné, aby se Martina připravovala na olympiádu bez peněz - tak jako tomu bylo letos," bojuje Novák za svou svěřenkyni.

"Mám obavu, že se nic nezmění. Martině je 18 let a  příští olympiáda je už za čtyři roky, nedá se na nic čekat. Mám takový pocit, že Martina na příští olympiádě bude mít medaile - ale ne za Českou republiku," zakončil celou diskusi Novák.

<param name="Movie" value="http://www.novinky.cz/special/audio/medaile/medaile.swf"/><param name="Quality" value="High"/><param name="BGColor" value="FFFFFF"/><embed bgcolor="#ffffff" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" quality="high" src="http://www.novinky.cz/special/audio/medaile/medaile.swf" type="application/x-shockwave-flash"/>

Zdroj: Hitrádio Vysočina

Sáblíková: Je to krajní řešení

Samotná Sáblíková ovšem označila variantu změny občanství jako krajní řešení. "Je to jeden z takových návrhů, protože ty podmínky nejsou ideální. Ale beru to spíš jako krajní řešení. Uvidí se během dvou let, zatím nemám žádný důvod k tomu, abych odešla," řekla Sáblíková v rozhovoru pro Hitrádio Vysočina.

Zároveň přiznala, že několik nabídek na reprezentaci jiného státu má. Nejlepším řešením k zahnání myšlenek na odchod z České republiky by podle ní byly adekvátní podmínky pro její přípravu. "Potřebuji být víc na ledě, než dosud. Mám asi tak o tisíc kilometrů na ledě míň než ostatní," argumentovala.

Reklama