Hlavní obsah

Maskoti olympiády ve Vancouveru milují horkou čokoládu a lední hokej

PRAHA

Mořský medvídek Miga, sněžný muž Quatchi a zvířecí duch Sumi. Tak to jsou tři maskoti olympijských her ve Vancouveru. Figurky jsou inspirovány mytologickými postavami původních obyvatel a také ovlivněny kulturou a divočinou Britské Kolumbie a Kanady. Každá postavička je naprosto jedinečná...

Článek

Miga je mořský medvídek. Její postava byla inspirována legendami prvních národů, které obývaly oblast severozápadního Pacifiku. Podle těchto příběhů se kosatky, které se chtěly dostat na břeh, proměňovaly v medvědy. A tak je tato figurka napůl medvědem a napůl kosatkou. Miga je velkou milovnicí snowboardingu.

Quatchi představuje sněžného muže. Je to plachý obr, který zbožňuje všechny zimní sporty. Jeho největší láskou je ale lední hokej. A jeho největším snem - stát se brankářem. Tato postavička má připomínat tajemno a údiv, které jsou spojeny s kanadskou divočinou.

Sumi je zvířecí duch, který žije v horách Britské Kolumbie. Nosí klobouk z kosatky, má křídla mohutného ptáka a chlupaté nohy černého medvěda. Sumi je dobrým duchem z hor, chrání životní prostředí, fandí paralympijským sportům a miluje horkou čokoládu.

Zleva: Sumi, Quatchi a Migafoto: Reuters

Velmi dobrým kamarádem těchto tří maskotů je Mukmuk. Ten představuje vzácný a ohrožený druh sviště, který žije v horách na Vancouver Island. Jeho nejoblíbenější činností je konzumace jídla. I když Mukmuk není oficiálním maskotem, je považován za čestného člena týmu.

Svišť Mukmukfoto: VANOC/COVAN

První byl Sněhulák

Prvním maskotem zimních olympiád byl Sněhulák v červeném tyrolském klobouku. Ten provázel ZOH v Innsbrucku 1976. O čtyři roky později v Lake Placid byl maskotem mýval Roni, toho v roce 1984 na olympiádě v Sarajevu vystřídal vlček Vučko. V Calgary 1988 se představili poprvé maskoti dva. Byli jimi lední medvědi Hidy a Howdy. Albertville 1992 provázel hvězdný skřítek Magique. V Lillehammeru 1994 se opět objevily dvě postavičky, děti Kristin a Haakon jsou dosud jedinými lidskými bytostmi v historii maskotů zimních olympiád.

Nagano 1998 přišlo se čtyřmi sovami - Sukki, Lekki, Nokki a Tsukki. Olympiádu v Salt Lake City 2002 provázeli typičtí zvířecí obyvatelé západu USA - bílá zaječice Powder, kojot Copper a medvěd Coal. Velmi zajímaví byli maskoti v Turíně 2006. Dvě postavičky představovaly elementy, bez kterých by se zimní olympiáda nemohla konat. Červená Neve s bílou kulatou hlavou symbolizovala sněhovou kouli a modrý Gliz s hlavou v podobě kvádru představoval kousek ledu.

Reklama