Hlavní obsah

Pljuščenko: Olympijský vítěz bez čtverného skoku? To není krasobruslení, ale tancování

VANCOUVER

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko se po olympijském závodě ve Vancouveru jen těžko smiřoval s porážkou. Stříbrnému medailistovi vadilo především to, že jeho americký přemožitel Evan Lysacek na rozdíl od něj nezařadil do své volné jízdy čtverný skok. Hned po vyhlášení vítězů si také zklamaně sundal stříbrnou medaili z krku.

Foto: David Gray, Reuters

Jevgenij Pljuščenko (vlevo) a zlatý Evan Lysacek

Článek

"Když olympijský vítěz neumí čtverný skok, tak to tedy nevím. Už to asi není mužské krasobruslení, ale tancování," uvedl Pljuščenko. Olympijský vítěz z Turína se k soutěžnímu krasobruslení vrátil po tříleté pauze, místo vysněné obhajoby ale získal stejně jako v Salt Lake City stříbro. Podle jeho názoru proto, že rozhodčí málo oceňují čtverné skoky, které patří do jeho standardního repertoáru.

Pljuščenka podpořila i kanadská legenda Stojko

"Myslím, že by se měl změnit systém rozhodování. Čtverák je přece čtverák," řekl Pljuščenko. "Krasobruslení musí jít dopředu, ne stát na místě a už vůbec ne se vracet," dodal. Za jeho názor se postavil i bývalý kanadský šampión Elvis Stojko. "Tenhle systém jen odrazuje fanoušky, podle něj mají všichni krasobruslaři vypadat stejně a nevybočovat," kritizoval rozhodčí.

Podle držitele dvou stříbrných olympijských medailí měl ve Vancouveru vyhrát Pluščenko, protože jeho sestava byla o dost náročnější než Lysacekova. "Jeho předvedení bylo hodně pomalé. Ten svůj trojitý axel skoro odplazil a ani další prvky nebyly zrovna excelentní. A skoky postrádaly výšku," komentoval Stojko výkon vítězného Američana.

Stříbrný Jevgenij Pljuščenko provokativně při vyhlašování výsledků přešel přes nejvyšší postfoto: Reuters/David Gray 

Úřadující mistr světa Lysacek ale neměl pocit, že by se měl za svůj triumf omlouvat. Čtverný skok původně plánoval, nakonec se však rozhodl šetřit levou nohu, kterou si zlomil loni na jaře. "Kdyby to byla skokanská soutěž, měli byste deset sekund na to, abyste předvedli svůj nejlepší skok. Tady ale jde o čtyři minuty a 40 sekund bruslení, v kterém musíte zářit od začátku do konce. To jsem chtěl předvést a myslím, že se mi to povedlo docela dobře," uvedl čtyřiadvacetiletý rodák z Chicaga.

Z reakce Pljuščenka byl rozpačitý. "Je pro mě zklamáním, že někdo, kdo byl vždy mým vzorem, mi takto narušuje nejvýznamnější chvíli života. Zřejmě to řekl v zápalu boje, i tak budu takovou hořkou pilulku těžko polykat. Každopádně mu gratuluji k třetí olympijské medaili," vzkázal Lysacek.

Lysacek: Olympiáda v Soči? Snad dostanu vízum

Pljuščenko naznačil, že Lysacek by si těžko vychutnával slastné pocity, kdy se hry nekonaly na jeho kontinentě. "Teď se vám v Americe moc nedaří, všechny vaše krasobruslařské show skončily. V Rusku jich ale máme hodně. No tak když teď máte olympijského vítěze, můžete získat sponzory a krasobruslení půjde trochu nahoru," rýpla si ruská hvězda. V pocitu křivdy jej podpořil i ruský premiér Vladimir Putin. "Vaše stříbro má hodnotu zlata," telegrafoval Pljuščenkovi.

Lysacek také přešel k sarkasmu, když vyjádřil pochybnost, že na dalších olympijských hrách v ruském Soči bude v souboji s Pljuščenkem obhajovat zlato. "Upřímně, nemyslím si, že by mě tam rád viděl. Budeme si muset počkat, zda vůbec dostanu vízum," žertoval.

Reklama