Hlavní obsah

GLOSA: Serena předvedla neuvěřitelné divadlo, rozhodčí jednal správně

Praha

Je jednou z největších osobností světového tenisu. A dost možná vůbec tou největší. O tom není sporu. To, co však Serena Williamsová předvedla ve finále US Open proti Naomi Ósakaové, hodně z její hvězdné aury ubírá. A nemám teď vůbec na mysli její forhendy či bekhendy, ale především chování.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Serena Williamsová uklidňuje Naomi Ósakaovou.

Článek
Fotogalerie

Naomi Ósakaová pózuje s pohárem

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Serena Williamsová po prohraném finále US Open

Celé Spojené státy žily příběhem Sereny Williamsové. Americká hvězda prakticky těsně před rokem přivedla na svět svého prvního potomka, několik dnů dokonce bojovala kvůli poporodním komplikacím o život.

Přesto se dokázala na kurty vrátit. V šestatřiceti letech si zahrála finále Wimbledonu, o pár týdnů později i na US Open. Až doposud všechno v pořádku. Dokonalý příběh, zvlášť pak pro americké fanoušky. Happyendem však neskončil.

Chyběl totiž detail. Ve finále amerického grandslamu na největším tenisovém stadiónu světa a před vlastními diváky se Williamsové vytoužený 24. grandslamový titul získat nepodařilo. Stále tak čeká na vyrovnání historického rekordu Australanky Margaret Courtové. Proti byla o šestnáct let mladší Japonka Naomi Ósakaová.

Šestinásobná vítězka Flushing Meadows však předvedla divadlo, které je jejímu jménu absolutně nedůstojné. Nic na tom nemění, že mohla mít z určité části pravdu.

 Sudí byl v právu, trest přijít měl

„Zpochybnil jsi můj charakter. Jsi lhář a dlužíš mi omluvu. Jak si vůbec můžeš dovolit o mně říct, že podvádím. Ukradl jsi mi bod, takže navíc jsi ještě zloděj!"

Těmito výrazy častovala hlavního rozhodčího Carlose Ramose poté, kdy ostřílený arbitr udělil Američance nejdříve varování za nepovolené koučování a poté i ztrátu fiftýnu za vzteky rozbitou raketu.

Po urážkách od Sereny tak nemohlo následovat nic jiného než trest v podobě gamu pro soupeřku. Rozzuřená Serena navíc celou kauzu stočila i do sexistické roviny, kdy rozhodčího osočila z toho, že u mužů by si podobnou věc nedovolil.

Ponechme teď stranou, do jaké míry měla či neměla pravdu. Faktem je, že první napomenutí za nepovolené koučování potvrdil i trenér Sereny Patrick Mouratoglou, takže umpirový rozhodčí rozhodl správně.

Druhé přišlo poté, kdy frustrovaná Serena zničila vzteky raketu, i tady byl Carlos Ramos, který musel udělit trestný bod, v právu. A po slovním útoku, kdy tenistka nazvala hlavního rozhodčího dokonce zlodějem, logicky následovala ztráta celé hry.

Co bylo výsledkem hysterického výstupu Sereny? Především to, že na finále US Open 2018 se bude vzpomínat opět hlavně v souvislosti s jejím jménem. Že její soupeřka předvedla ve finále i v celém turnaji výborný výkon a získala svůj první grandslamový titul, zůstane druhotné.

A co víc. Někteří novináři Serenu na tiskové konferenci ocenili za její boj proti sexismu dokonce potleskem, zatímco fanoušci na vítězku při závěrečném ceremoniálu pískali a bučeli. Nic na tom nemohla změnit ani Serenina snaha, která příznivce žádala, aby se podobného chování zdrželi.

Serena se chtěla stát hlavní postavou finále a to se jí i povedlo. Bohužel trošku jinak, než by si asi sama přála.

Souhlasíte s chováním Sereny Williamsové během finále US Open?
Ne
96,1 %
Částečně měla pravdu
1,5 %
Ano
2,4 %
Celkem hlasovalo 96432 čtenářů.

Reklama