Hlavní obsah

Lavina hattricků zasypala NHL. Takový jako malý velký muž ale nikdo nenastřílel

Calgary/Praha

Je to epidemie, kterou nelze zastavit. V sezoně 2014/15 padlo v NHL jen 49 hattricků, v minulém ročníku se střelci činili o dost víc, zastavili se na čísle 81. A letos bude tahle cifra podle všeho překonána.

Foto: members.shaw.ca

Theoren Fleury v dresu Chicaga

Článek

Po pátečním programu už 79 kanonýrů nasázelo v této sezoně tři branky za zápas. A před námi je ještě skoro měsíc základní části.

V gólově nedostižných osmdesátých letech minulého století běžně padalo přes 100 hattricků za sezonu. Tento trend v NHL vydržel ještě na začátku 90. let. Přesně před 28 lety se do něj zapojil i ‚malý velký hokejista' z Calgary Theoren Fleury. Jeho hattrick z 9. března 1991 je však v dějinách NHL něčím naprosto ojedinělým. Padl totiž v oslabení.

České fanoušky může těšit, že hned u pěti hattricků této sezony jsou jména našinců. Bostonský David Pastrňák se předvedl 13. října při výhře 8:2 nad Detroitem i 10. listopadu v duelu s Torontem - 5:1.

Ondřej Kaše z Anaheimu se zaskvěl 12. prosince v duelu s Dallasem (6:3) a Tomáš Hertl ve své životní střelecké sezoně zaznamenal hattricky proti posledním dvěma vítězům Stanley Cupu. 15. ledna skolil Pittsburgh a o týden později v prodloužení dovršil své představení proti Washingtonu.

Ke specifikům rozehrané sezony patří fakt, že se v seznamu třígólových střelců neobjevují pouze jména nejlepších snajprů jako jsou Alexander Ovečkin, Steven Stamkos, Vladimir Tarasenko, nebo Patrik Laine, ale i hráči od kterých byste to opravdu nečekali: obránce Anaheimu Cam Fowler, bijec Brian Boyle, který byl z New Jersey vytrejdován do Nashvillu, či Tyler Ennis z Toronta, jenž svůj první hattrick nastřílel až v 532. duelu kariéry.

„Spousta lidí vám říká, že je to letos nějak snadné dát tři góly za večer. Ale já si to nemyslím. Musí se sejít spousta faktorů. Potřebujete příspěvek spoluhráčů i kus štěstí," tvrdí washingtonský kapitán Ovečkin, který v NHL zaznamenal 23 hattricků.

Českým lídrem v této kategorii, jako ve spoustě dalších, je Jaromír Jágr, jenž v základní části NHL zažil 15 památných střeleckých večerů. Stejně jako Fleury. Ikoně Calgary se v devátý březnový den roku 1991 podařilo něco, co v historii zámořské soutěže předtím ani potom nikdo nesvedl - všechny tři góly do sítě St. Louis při výhře 8:4 nastřílel v početní nevýhodě.

„Nikdy jsem v oslabení nedal víc než gól. Absolutně nechápu, co se to stalo," zíral Fleury a společně s ním i jeho čeští spoluhráči Robert Reichel a František Musil.

„Na žádné úrovni jsem nic podobného neviděl," posteskl si kouč St. Louis Brian Sutter, člen proslulého kanadského rodinného klanu.

V dubnu 2010 nastřílel Boston během jednoho oslabení proti Carolině tři branky, ale podělili se o ně tři hráči.

Jen 168 centimetrů vysoký Fleury byl v NHL anomálií. V éře mohutných stokilových beků dokázal dát 455 gólů v 1084 zápasech, v nichž nasbíral 1088 bodů.

Ve své drsné autobiografii Hra s ohněm popsal, jak ho coby teenagera sexuálně zneužíval trenér, i to kterak v dobách alkoholové a drogové závislosti vážně flirtoval se sebevraždou.

Došlo také na vzpomínky dotýkající se v Česku dobře známých událostí. Účastník nechvalně proslulé hromadné bitky se sovětskými hráči na juniorském šampionátu v Piešťanech v roce 1987, označil ve své knize Nitru, kde byla kanadská výprava ubytována, za ‚odpornou díru' a Romana Hamrlíka, který ho krosčekoval na olympiádě v Salt Lake City 2002, za ‚zbabělého sráče'.

Padesátiletý rodák z Oxbow v Saskatchewanu už ale přestal divočit. Ostatně bez vydělaných milionů, které rozfofroval za chlast, kokain a prostitutky, si ani nemůže moc vyskakovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Dominik Hašek zasahuje.

Ve skvělém dokumentu Nagano Tapes Fleury s hořkostí v hlase vzpomínal na brankáře Dominika Haška, který favorizované Kanadě překazil v semifinále olympijského turnaje 1998 sny o zlatu. Když pětice Kanaďanů, mezi nimiž byl i střízlík z Calgary, proti českému fantomovi selhala v nájezdech, neudržel Wayne Gretzky slzy.

Třicet let po jediném triumfu Calgary v historii NHL, jsou hráči Flames odhodláni napodobit tehdejší šampiony, mezi kterými figuroval také Fleury. Mimochodem, z nejlepšího týmu Západní konference dal v této sezoně hattrick pouze Johnny Gaudreau. Postavou sice podobně drobný jako Fleury, ale minimálně stejně talentovaný jako zlobivý Theo, jeden ze symbolů gólové exploze devadesátých let.

Reklama

Související témata: