Hlavní obsah

BRATISLAVSKÝ GLOSÁŘ: Semifinále po čtyřech letech je úspěch. Teď jen nezůstat s prázdnýma rukama

Bratislava

Česko patří mezi semifinalisty hokejového mistrovství světa. Tuhle větu nikdo nemohl říct čtyři roky. A už jen to, že v Bratislavě je pravdivá, lze považovat za úspěch. A nejde jen o výsledky. Národní tým od začátku šampionátu hraje s nesmírnou energií a dokáže střílet góly.

Foto: ČTK

Je to tam, český tým slaví postup do semifinále MS.

Článek

Všech jeho sedm dosavadních vítězství bylo podepřeno minimálně pěti trefami. Reprezentanti takhle skolili i ve čtvrtfinále zarputilé Němce a o víkendu stojí před supertěžkým úkolem. Poprvé od roku 2012 utrhnout medaili. Stačí k tomu relativní maličkost, vyhrát alespoň jedno ze dvou utkání.

Jenže tentokrát už stojí v cestě soupeři nejvyššího kalibru, nejdřív Kanada a hned další den buď Finové nebo Rusové. České motivaci ale určitě pomáhá, že z pětadvaceti hráčů na soupisce jen Voráček s Frolíkem mají nějaký cenný kov ve sbírce a právě oni jsou tahouny mužstva ve snaze ukončit nejdelší medailový půst v historii.

V úvodu jsme byli pod tlakem, ale pak se to zlomilo. Byl to týmový, zodpovědný výkon, hodnotí Miloš Říha

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Aktivní hokej, který baví

Celé mužstvo v Bratislavě výtečně bruslí, hraje atraktivní hokej, a byť mu to zrovna nejde, opakovaně předvádí sebevědomí a ohromnou vůli. Mužstvo tedy šlape, ale bylo by věštěním z křišťálové koule odhadovat, jestli dojde až na kýžené stupně vítězů.

Pokud si dokáže udržet dosavadní gólové naladění, nemůže zůstat s prázdnýma rukama. Varováním však musí být zkušenost ze zápasů o medaile v letech 2014 i 2015, kdy nedokázal český tým vůbec skórovat. Najednou nezvládl tíhu nejtěžších okamžiků turnaje.

Ani jsem nevěděl, že budeme hrát s Kanadou, divil se Ondřej Palát. Musíme se připravit a hrát líp

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Jen odhodlání stačit nemusí

Nyní v Bratislavě musí reprezentanti výkon vyšponovat na maximum, jinak proti hokejovým velmocem nemají šanci. Odhodlání hráčů je veliké, ale jen to nebude stačit. Teď je tu velký prostor pro Miloše Říha, jenž byl vždycky osobitým koučem a vyznával přístup, že hráči musí dřít a poslouchat. Navíc je zcela nekompromisní v tom duchu, že je jen jedna pravda, a to moje.

Na druhou stranu, když se tomu reprezentanti podřídí, tak jim Říha nechává velikou volnost a na rovinu přiznává, že si dění na ledě řídí sami a on je na střídačce od toho, aby jim jen občas někdo řekl. Navíc si je získává tím, že projevuje emoce, ať pozitivní či negativní, a nedrží se toho trendu, že kouč musí za každou cenu udržet výraz hráče pokeru.

Nepředváděli jsme dneska hokej, který umíme. Ještě, že jsme si s tím v konci poradili, oddechl si Jan Kovář

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Říha je ale duší taky trochu riziko milující hráč, i když to vehementně popírá a říká, že dělá promyšlené tahy. Nicméně povolal po měsíční hokejové nečinnosti Gulaše, klidně nechal sedět talenty z NHL Chytila či Vránu, jen aby naznačil, že prospěch týmu musí být nadevše.

Zásadní je pro něj vždycky výsledek a nezáleží přitom až tolik na způsobu, jakým se pro něj dojde. Dokud to vychází, drží trumfy v rukou, ale při zaváhání se to otočí celé proti němu. Takže nezbývá, než mu pro bratislavský víkend popřát hodně štěstí.

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž posluchačům Vyšší odborné školy publicistiky v Praze. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata: