Hlavní obsah

GLOSA: Sázka na sešívané Šilhavému v Černé Hoře vyšla. Vydrží slávisté až do finiše?

Praha/Podgorica

Kdo má rád symboly a paralely, může je mít. Fotbalová reprezentace zvítězila v Černé Hoře 3:0 poté, co úvodní branky vstřelili slávisté Tomáš Souček a Lukáš Masopust. Přitom poslední soutěžní zápas národního týmu, v němž skórovali dva hráči Slavie, se hrál před 23 lety. Na ME 1996 v Anglii se v utkání s Ruskem trefili Jan Suchopárek a Vladimír Šmicer. Uhrinův tým pak senzačně došel až do finále ve Wembley, kde vyvrcholí rovněž EURO 2020... Tak daleko ještě parta kouče Šilhavého myslet nemůže, ale postup na šampionát je jejím reálným cílem.

Foto: Risto Bozovic, ČTK/AP

Slávista Vladimír Coufal nahradil v sestavě proti Černé Hoře legionáře Pavla Kadeřábka.

Článek

Sázka na slávisty měla během balkánské mise dva rozdílné výsledky. Během duelu v Kosovu nebyli očekávanou nosnou osou týmu.

Trenér Jaroslav Šilhavý si tak s kolegy nutně musel položit klíčovou otázku, jak dál. Tím spíše, když ze zákulisí prosáklo, že v případě dalšího neúspěchu by se strahovské vedení asociace začalo zabývat případnou razantní změnou...

Kouč se však držel svého a zařazením Coufala místo Kadeřábka sázku na slávistickou kartu dokonce ještě umocnil. Hned osm hráčů ze základní sestavy ve Slavii začínalo, prošlo jí nebo v ní aktuálně působí.

Sázka na čerstvé účastníky Ligy mistrů je logická. Pokud možnost existuje, každý trenér po souhře a automatismech z klubu sáhne rád. Stačí jen připomenout, že třeba Ježkova sparťanská parta tvořila gros národního týmu na světovém šampionátu v roce 1990 v Itálii, kde reprezentace dokráčela do čtvrtfinále, že Vrbovi Plzeňáci pomohli Michalu Bílkovi až do čtvrtfinále EURO 2012, o čtyři roky později zase Lavičkovi sparťané k postupu na šampionát přispěli právě Pavlu Vrbovi.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Jaroslav Šilhavý

Vůbec nejlepší byl pro Dušana Uhrina mix slávistů a sparťanů doplněný zkušenými legionáři během zmíněného slavného tažení do finále ME 1996.

Nedivme se proto Šilhavému, že se bude své víry držet i v závěru kvalifikace. Ostatně i Pavel Nedvěd, jeden ze stříbrných „Angličanů", z titulu viceprezidenta turínského Juventusu nedávno při návštěvě Prahy zdůraznil, že Trpišovského Slavia svým pojetím fotbalu a náročností ukazuje všem dalším českým mužstvům správnou cestu.

"Je silná, kompaktní, dobře složená. Má to hlavu a patu," souhlasil při nedělní olomoucké slávě Šilhavého učitel u české reprezentace Karel Brückner a jen svého žáka utvrdil, že se má nastoupené cesty držet.

V tom totiž spočívá postupová naděje, i když zároveň i velká nástraha. Budou mít sešívaní tolik síly, aby utáhli bitvu na třech frontách? Aby během podzimu rozjeli obhajobu mistrovského doublu, se ctí se poměřili s giganty v Lize mistrů, a ještě navrch dotáhli nároďák na EURO...?

Šilhavý musí doufat, že ano. Balkánská mise totiž ukázala, že moc jiných alternativ po ruce nemá a během tří zbývajících zápasů sotva najde.

Černá Hora má dost svých problémů a do solidní evropské kategorie aktuálně nepatří, zatímco s elánem hrající pionýři z Kosova český tým na lopatky položili a způsobili mu tak nejspíš velké problémy a nervy až do posledních minut kvalifikace.

I proto zůstává splnění postupové mise nadále otevřenou otázkou.

Reklama

Související témata: