Hlavní obsah

GLOSA: Lavi za Vyšehrad proti Slavii. Zábava, nebo spíše degradace domácího poháru?

Seriálový Julius Lavický alias "Lavi" v podání Jakuba Štáfka se na chvíli proměnil v reálnou postavu, když v závěru utkání 3. kola MOL Cupu proti Slavii vyběhl na žižkovský trávník v dresu druholigového Vyšehradu. Potřetí od vzniku seriálu Vyšehrad, ale poprvé v takto velkém utkání. Fanoušky jeho epizodní vystoupení zákonitě rozdělilo na dva tábory: jedni zastávají názor, že účast Štáfka (nebo chcete-li Laviho) koresponduje s tvrzením, že fotbal má být zábavou, druzí oponují, že šlo o degradaci fotbalu a neúctu k hráčům Vyšehradu, kteří poctivě chodí na tréninky a proti mistrovském celku Slavie si zasloužili zahrát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Štáfek alias Julius Lavický během utkání ČFL Vyšehrad - Loko Vltavín (archivní foto).

Článek

Ostatně, který z hráčů druhé či třetí ligy by nechtěl nastoupit proti Slavii či Spartě? Samo sebou, je otázkou mentálního nastavení, zda by si fotbalista přál jít na trávník i za stavu 0:7, ale osobně myslím, že by takovou možností pohrdl málokdo. Vždyť pro některé z hráčů jde o možná největší událost kariéry, pro začínající zase o obrovskou příležitost se ukázat.

Šanci dostali mnozí, kteří obvykle v základní sestavě nenastupují (trenér Veselý pro klubový web Vyšehradu přiznal, že šetřil některé své hráče na víkendové utkání s Varnsdorfem). Na posledních deset minut také Štáfek, který s týmem podle Veselého ani jednou netrénoval. Sám kouč Vyšehradu navíc přiznal, že šlo o marketingovou akci klubu, čímž naznačil, že nasadit Štáfka nebylo nejspíš jeho rozhodnutí...

Mnozí fanoušci hercovo vystoupení srovnávají s účastí Ivana Trojana v utkání druhé ligy z roku 2009, v němž známý příznivec Bohemians v dresu Klokanů na chvíli naskočil v posledním utkání sezony. Tehdy ale šlo o poctu fanouškovi, který klub dlouhodobě podporuje a napomohl k jeho záchraně, navíc v zápase, v němž už o nic nešlo. Bohemians měli totiž už před ním jisté, že postupují do nejvyšší soutěže.

Co mi ovšem přijde důležitější a podstatnější, Ivan Trojan tehdy nevyužil své účasti na trávníku k propagaci sebe sama či své značky. A už vůbec ne k natáčení. Prostě si zahrál za svůj milovaný klub.

A jsme vlastně u toho. Pokud by Štáfek za stavu, kdy byl duel rozhodnutý, nastoupil jen tak a za souhlasu trenérů, vadit by to nemuselo. Pobavení pro diváky, upoutání pozornosti, reklama pro klub i Štáfka.

Dejme tomu.

Jenže při epizodním účinkování "Laviho" na žižkovském trávníku šlo dost možná i o něco jiného...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Herec Ivan Trojan je velkým fanouškem Bohemians.

Jako výrazně větší problém než přítomnost „Laviho" na hřišti jsem vnímala přítomnost kamery poblíž. Předzvěst, že záběry pořízené během zápasu se objeví v nějakém dalším projektu?! Sám Štáfek to nevyvrací. „Nemůžu nic říct, nechte se překvapit," usmíval se.

A právě to považuji za hlavní důvod, proč celá akce byla neuctivá k hráčům Vyšehradu. Pod dohledem kamery se z nich stali v soutěžním zápase komparzisté v rozjetém projektu někoho jiného.

Ostatně bylo na nich patrné, že se jim do spolupráce s Lavickým moc nechce. K míči ho nepouštěli a ačkoli se Štáfek snažil být aktivní, nabíhal si, ukazoval, kam chce míč, spoluhráči jeho prosby nevyslyšeli. Je však otázkou, zda šlo o projevení názoru na celou akci, či o předem připravený scénář. Ten nejspíš naplňovali beze zbytku i fanoušci, kteří Laviho nepřivítali dvakrát nadšeně, což bylo i podle slov Štáfka přesně to, co si přál.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Štáfek alias Julius Lavický během utkání ČFL Vyšehrad - Loko Vltavín (archivní foto).

Vše korunovaly rozhovory po zápase, jež nejspíš zapadaly do celého plánu a byly jeho součástí. Už tím, jak se v nich Štáfek stylizoval, neboť na některé otázky nejspíš neodpovídal podle toho, co si doopravdy myslí, ale jako kdyby byl opravdu Lavim. Nemluvě o tom, že některé výroky působily, že si spíše dělá legraci. Což produktu zvanému MOL Cup, který je už tak mnohými fanoušky kritizovaný, na vážnosti rozhodně nepřidalo.

Ať už si člověk o přítomnosti Štáfka na hřišti ve středečním utkání domácího poháru myslí cokoli, jedno je jasné: Značka Lavi se po jeho epizodním účinkování v pohárovém klání dočkala masivní reklamy. Z hlediska marketingu šlo nesporně o výborný tah - o Lavim mluví fanoušci, prostor téma dostává i v médiích (o čemž svědčí i tato glosa), a o to asi šlo Štáfkovi především.

Nedá mi to ale, abych si nepoložila čistě hypotetickou otázku: Dostal by se Lavi na trávník, pokud by byl stav utkání 1:1 a Vyšehrad byl Slavii vyrovnaným soupeřem? Vyhrál by v tu chvíli duch marketingu, nebo touha zvítězit a vyřadit soupeře jako je Slavia?

Přiznám se, že nevím, zda chci znát odpověď.

Posila serveru Sport.cz se chtěla sportovní novinařině věnovat od dětství. Barbora Klímová vedle práce sportovní redaktorky v současné době spěje i k dokončení magisterského studia psychologie na Univerzitě Karlově. Její životní vášní je fotbal.

Reklama