Hlavní obsah

Prospal o návratu Budějovic do extraligy: Karma se teď otočila! Slavit budeme v plné palbě

Praha

Před rokem, při první sezoně na střídačce Motoru, se mu sen o návratu Českých Budějovic do hokejové extraligy rozplynul až v baráži. Na druhý pokus už se však trenér Václav Prospal dočkal. Jihočeši se po sedmi letech vrací mezi elitu a někdejší pětačtyřicetiletý útočník a dvojnásobný mistr světa si postup užívá navzdory tomu, že o něm bylo rozhodnuto od zeleného stolu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Prospal

Článek

Jste nadšený, že se České Budějovice po sedmi letech vrací do extraligy, nebo byste si radši postup vybojovali v play off?

Svým způsobem jsme přišli o ty nejkrásnější zápasy, které v hokeji jsou, a šanci vybojovat si to na ledě, na druhou stranu naši hráči o tom na ledě svými výkony rozhodovali během celé sezony. Bohužel nastala situace, kterou nikdo z nás neovlivní. Přišlo nějaké rozhodnutí a nebudu zastírat, že se radujeme. Mančaft sice přijde o oslavy na ledě, ale vzpomeňte si, jak jsme o extraligu přišli...

Před sedmi lety se Mountfield kvůli sporům s městem přesunul i s celým kádrem z Českých Budějovic do Hradce Králové...

Svým způsobem se teď karma trošku otočila a vrátilo se nám to. Teď už můžu říct, že jsme v extralize zpátky! Jsem šťastný za všechny lidi, kteří pro českobudějovický klub pracují, za hráče i fanoušky.

Vy jste Motor převzal před minulou sezonu, v níž jste o postup přišli v extraligové baráži. Spadlo teď z vás všechno, že na druhý pokus už to vyšlo?

Nedá se říct, že spadlo. Tímhle okamžikem už totiž začíná příprava na další ročník. Samozřejmě si teď užijeme oslavy, protože s hokejem je konec. Plánoval jsem, že si v pátek ještě půjdu zahrát (třetí nejvyšší soutěž) za David Servis, ale to už je taky pasé, takže sezona skončila i mně.

Přemýšlel jste, jestli bude muset přijít obměna kádru, aby byl v extralize konkurenceschopný? Nebo věříte, že to zvládne současný tým?

V tuhle chvíli jde o předčasnou otázku. Uvědomuju si, že budeme hrát o level výš proti nejlepším hráčům a týmům v republice, ale teprve vstřebávám, co všechno se v sezoně stalo a jak to nakonec dopadlo. Až to za týden nebo deset dní odezní, až budu vědět, jestli budu s celým realizačním týmem v Budějovicích pokračovat, teprve pak můžu odpovědět.

Chuť pokračovat ale máte, ne?

Bude záležet na situaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Prospal v době, kdy působil u reprezentace jako asistent trenéra Jandače.

Chtěl byste vést Motor v extralize?

Samozřejmě bych si to strašně rád vyzkoušel. Mám to ale zapeklité hned ze dvou důvodů.

Z jakých?

Nemám smlouvu na další rok, mnohem důležitější ale je, že moje rodina žije na Floridě. Nějakým způsobem budeme muset udělat rozhodnutí. Bude se odvíjet i od toho, co si s manželkou představujeme a co chceme pro své děti.

Tušíte, jak velké budou v Budějovicích oslavy postupu?

Postupu jsme obětovali strašně moc hodin a odříkání. A když se má něco slavit, tak v plné palbě. Proto do oslav půjdeme přesně tak, jak jsme šli do každého zápasu. Naprosto, naprosto naplno. Dáme tomu sto padesát procent.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Prospal

Schvalujete rozhodnutí svazu zrušit za současné situace ve světě první ligu?

Je mi líto všech fanoušků, ale z hlediska prevence je to nejrozumnější řešení. Co se teď ve světě děje, je neštěstí a svým způsobem lidská tragédie

Reklama

Související témata: