Hlavní obsah

Ruka posypaná hvězdným prachem. Jde o nejúžasnější sportovní sekvenci všech dob?

Houston/Praha

Houstonská aréna byla na nohou. Kdo odešel před koncem, trpce litoval. Basketbalové kapacity San Antonia pivot Tim Duncan a rozehrávač Tony Parker jen zoufale zírali. Oněměl i jejich proslulý kouč Gregg Popovich. A někde pod hroznem spoluhráčů se na palubovce válel domácí hrdina v dresu Rockets Tracy McGrady.

Foto: Profimedia.cz

Tracy McGrady předvedl neuvěřitelný výkon

Článek

Uplynulo od ní už 16 let, stále jde však o jednu z nejúžasnějších sekvencí ve sportovních dějinách srovnatelnou se zázrakem. T-Mac během 33 vteřin poslední minuty zápasu nasázel 13 bodů a vyrval soupeři zdánlivě jasné vítězství.

"Přemýšlel jsem jen o tom, jak dotáhnout Houston k výhře," tvrdil později McGrady.

Devětačtyřicet vteřin před koncem utkání přitom vedli hosté ze Spurs o osm bodů. Za takových okolností se basketbalový zápas profesionálů v drtivé většině případů jen více či méně poklidně dohraje. 9. prosince 2004 to ale v Texasu neplatilo.

Čas nemilosrdně ubíhal, na McGradym navíc visel jeden z nejlepších obránců ligy Bruce Bowen, houstonský kanonýr měl ale v klíčových momentech ruku posypanou hvězdným prachem.

Prásk! Trojkou ukrojil náskok hostů na pět bodů: 71-76. Spurs však z protiútoku znovu navýšili náskok na sedmibodový.

T-Mac neklesal na mysli

McGrady si tedy vzal míč, využil clony čínského pivota Yao Minga, naznačil střelu a nechal bránícího Duncana, aby do něj narazil.

Prásk!! Dal trojku i s faulem a navrch proměnil trestný hod. Už jen 75-78 pro San Antonio.

Dotahujícímu týmu nezbývalo v těchto chvílích než rychle faulovat a věřit, že soupeř nepromění šestky. Jenže Spurs se trefovali... Ani pak ale McGrady neklesl na mysli.

Prásk!!! 11,2 vteřiny před koncem utekl Bowenovi, zavěsil se do vzduchu a míč znovu propadl síťkou. Stav 78-80.

Spurs byli v šoku

Až teď řady Spurs zasáhla panika. Vyhazovali na půlce Houstonu, ovšem Devin Brown podklouzl a ztratil míč... Sebral ho McGrady, prodribloval na své oblíbené místo. Byl v  'zóně', ani na chvíli ho nenapadlo, že by minul.

Prásk!!!! Jen 1,7 vteřiny před koncem otočil další trojkou na 81:80. Šokovaní Spurs se zmohli na poslední Parkerův pokus, který ani nedoletěl ke koši.

A na McGradyho se sesypali spoluhráči jak vosy na lízátko.

Statistici spočítali, že během oněch zázračných 33 vteřin, měl houstonský basketbalový princ průměr 0,39 bodu za vteřinu. Kdyby ho udržel po celé utkání, tak v něm nastřílí 1123 bodů...

"Nikdy jsem nic podobného nezažil. Obroučka se mi v té poslední minutě zdála tak velká," tvrdil McGrady, jenž byl na začátku tisíciletí prvotřídní hvězdou.

Sedmkrát na All Stars Game

I když mu ve sbírce chybí titul z NBA, sedmkrát se představil na All Star Game, v letech 2003 a 2004 byl nejlepším střelcem ligy. Během 938 utkání měl bodový průměr 19,6 na zápas.

V nejpamátnějším utkání kariéry nasázel před šestnácti lety 33 bodů. Posledních 13 převázal ozdobnou stuhou a doručil basketbalovým fanouškům jako nezapomenutelný vánoční dárek.

Reklama