Hlavní obsah

Velké vítězství, smeká Jarošík. Noví kluci přinesli do hry něco nečekaného

Praha

Po osmifinále mistrovství Evropy gratuluji klukům k postupu. Skvělý výsledek a velké vítězství. Určitě jim teď strašně stoupne sebevědomí. Ukázalo se, že Nizozemci nám Čechům zkrátka sedí jak na klubové, tak reprezentační úrovni.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Jarošík (vlevo) na archivním snímku.

Článek
Fotogalerie

Předvedli jsme zodpovědný, bojovný a taktický výkon. Zápas ovlivnily dvě situace v krátkém časovém sledu, při nichž se rozhodovalo o osudu zápasu. Nejprve neproměněná šance Malena, potom chyba de Ligta, který podklouzl a sáhl po míči rukou. Trochu jsem se bál, že rozhodčí přimhouří oko, ale byl férový a striktní. Šel se podívat na monitor a dal červenou, která pak zápas určitě ovlivnila. Holanďani byli opaření a my toho výborně využili. Možná nám pomohly i změny v sestavě. Nebyli jsme tak čitelní. Všichni hráči podali v neděli dobrý výkon, ale tihle kluci, kteří přišli do hry noví, skvěle zapadli a přinesli do ní něco nečekaného. Pro trenéra Šilhavého teď bude daleko těžší zvolit, koho pošle v příštím utkání na hřiště. Ale tohle jsou pochopitelně příjemné starosti.

První ze zmiňované trojice Kadeřábek do zápasu skvěle vstoupil, zkoušel hrát dopředu, ale pak mi přišlo, že nasadil vysokou laťku. Dlouho nehrál a potom už to bylo od něj defenzivnější. Měl to přes nohu, s levou nohou byl problém, ale myslím, že to bylo v pohodě. Hlavně do defenzivy to dobře fungovalo a splnil v ní všechno, co měl. Navíc mohl dát i gól! Dal si dobrý dotyk a myslím si, že by míč skončil v síti, kdyby ho malinko přizvedl. Jenže obránce se roztáhl a dobře balon zblokoval.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Pavel Kadeřábek slaví postup.

Barák zase přinesl do hry klid na míči. Umí ho podržet, dát dobrou přihrávku, což nám předtím taky trošku chybělo. Ševčík toho na trávníku hodně oběhal a podal taky velký výkon. Byl hodně aktivní a postupem času se i zklidnil na balonu. V závěru prvního poločasu měl velkou příležitost, kdy šli dva na jednoho. Škoda, přišla smůla a obránce balon tečoval nad bránu.

Holanďani začali utkání skvěle, ale nepovedlo se jim dát první gól, který by byl klíčový. Museli bychom pak hru trochu otevřít, což by jim vyhovovalo.

Překvapilo mě, že po červené kartě pro de Ligta šel na následný přímý kop Vláďa Coufal. Ale věří si a asi mu to chodilo na tréninku, jinak by se k zahrávání zřejmě nehnal. Od Vládi to ze začátku nebylo úplně jeho nejlepší představení směrem dopředu. Skvěle však bránil, kolikrát se tam i ukopl, udělal zbytečný faul, ale zase tam lítal na straně tak, jak ho známe a moc nám k postupu pomohl.

A pokud jde o výkon Tomáše Holeše, ten byl neskutečný! Z této pozice na hřišti dá ještě gól a k tomu pas v takovém zápase... Skvělé vysvědčení. Výtečně pracoval v záloze, dobře se tam kluci doplňovali a toto jsou třešničky navíc. Fotbal přináší krásné příběhy, ale Tomáš to neměl zadarmo a musel si všechno vydřít. Je potřeba mu dávat prostě všechno a pak si můžete o sobě něco hezkého přečíst.

Foto: Attila Kisbenedek, Reuters

Tomáš Holeš (úplně vpravo) slaví svůj gól proti Nizozemsku.

Nad čtvrtfinále proti Dánům jsem se ještě nezamýšlel, ale byla by hrozná škoda prohrát s nimi. Byť se rozjeli, taky mají skvělé mužstvo, které je možná podobné nám, protože v něm taky nejsou extrémně velké hvězdy. Hrají jako tým. Bude to v sobotu asi vyrovnané.

Foto:

Bývalý český fotbalový reprezentant Jiří Jarošík získal během bohaté kariéry mistrovský titul se Spartou, Chelsea, CSKA Moskva i Celtikem Glasgow. Hrával na pozici stopera nebo defenzivního záložníka. Po skončení úspěšné hráčské kariéry se vrhnul na trenérskou dráhu. Coby asistent trenéra působil v Liberci a Ružomberoku, v roli hlavního kouče pak v Ústí nad Labem a v minulé sezoně vedl ve Slovinsku NK Celje.

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO 2020 - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 27.06.21      21 : 00 Sevilla
    Belgie Belgie Portugalsko Portugalsko
    1 : 0
  • 26.06.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Rakousko Rakousko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 28.06.21      21 : 00 Bukurešť
    Francie Francie Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 3
    na penalty 4 : 5
  • 28.06.21      18 : 00 Kodaň
    Chorvatsko Chorvatsko Španělsko Španělsko
    3 : 5
    po prodloužení
  • 29.06.21      21 : 00 Glasgow
    Švédsko Švédsko Ukrajina Ukrajina
    1 : 2
    po prodloužení
  • 29.06.21      18 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Německo Německo
    2 : 0
  • 27.06.21      18 : 00 Budapešť
    Nizozemsko Nizozemsko Česká republika Česko
    0 : 2
  • 26.06.21      18 : 00 Amsterdam
    Wales Wales Dánsko Dánsko
    0 : 4
  • Čtvrtfinále

  • 02.07.21      21 : 00 Mnichov
    Belgie Belgie Itálie Itálie
    1 : 2
  • 02.07.21      18 : 00 Petrohrad
    Švýcarsko Švýcarsko Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 1 : 3
  • 03.07.21      21 : 00 Řím
    Ukrajina Ukrajina Anglie Anglie
    0 : 4
  • 03.07.21      18 : 00 Baku
    Česká republika Česko Dánsko Dánsko
    1 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 4 : 2
  • 07.07.21      21 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Dánsko Dánsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • Finále

  • 11.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Anglie Anglie
    1 : 1
    na penalty 3 : 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.