Hlavní obsah

TOKIJSKÝ ZÁPISNÍK: Čert vem klišé

O rok odložená olympiáda v Tokiu je navzdory pokračující pandemii koronaviru tady a čtenářům Práva a Sport.cz zprostředkovávají zpravodajství přímo z Japonska reportéři Michal Osoba, Radek Malina a Pavel Novotný. Své nejen sportovní postřehy z místa zaznamenávají do Tokijského zápisníku.

Foto: Sport.cz s Profimedia.cz

Tokijský zápisník

Článek

Přepište dějiny! Kolikrát jsem už tuhle komentátorskou hlášku slyšel? A kolikrát jsem jí sám napsal? Jsou ale situace, kdy i zprofanované klišé prostě sedí jako příslovečná dětská zadnice na hrnec. Jedna taková se odehrála právě včera na olympijské střelnici v Tokiu.

„Nemáme křišťálovou kouli, každý sport je loterie a ten náš možná ještě větší," říkal David Kostelecký, než spolu s Jiřím Liptákem vstoupili do kvalifikace trapu, aniž by tušil, že je sám sobě prorokem.

Sport umí být krásný i krutý. To je třeba případ plavání, kde závodník dopředu ví, že osobní rekord na stovce o sekundu nevylepší. Střelba, to je jiné kafe. Faktorů, které mohou promluvit do výsledku je spousta a o překvapení tak nebývá nouze. Ovšem co se dělo v sousedství vojenské základny na předměstí japonské metropole, to už hraničilo s čistou transcendencí.

Už dva Češi ve finále byla senzace, kterou jsme nezažili od olympijských her v Barceloně před devětadvaceti lety. Pak přišlo drama, jež vyústilo v rozhodující rozstřel mezi svěřenci Petra Hrdličky, zlatého z roku 1992. A s ním i moment, který český sport nepamatoval 89 let. Tehdy v Los Angeles spolu stáli na stupních vítězů vzpěrači Skobla s Pšeničkou. Najdou se následníci Liptáka s Kosteleckým dřív?

Se Sport.cz je Pavel Novotný spojený od prapočátku v roce 2003, od roku 2012 je vedoucím redakce. Jako reportér působil na olympijských hrách ve Vancouveru 2010 a Riu de Janeiro 2016.

Reklama

Související témata: