Hlavní obsah

TOKIJSKÝ ZÁPISNÍK: Olympiáda spojuje

O rok odložená olympiáda v Tokiu je navzdory pokračující pandemii koronaviru tady a čtenářům Práva a Sport.cz zprostředkovávají zpravodajství přímo z Japonska reportéři Michal Osoba, Radek Malina a Pavel Novotný. Své nejen sportovní postřehy z místa zaznamenávají do Tokijského zápisníku.

Foto: Sport.cz s Profimedia.cz

Tokijský zápisník

Článek

Současná podoba olympijských her má mnoho kritiků. Vyčítají jí, že se z ní stal čistě komerční projekt, v němž jsou sportovci až na posledním místě. Jistě, z původní Coubertinovské myšlenky se v mnoha ohledech ustoupilo. Ale stále je olympiáda místem, které přináší úchvatné emoce a kde se píšou unikátní sportovní příběhy. Třeba o přátelství sportovců, kteří by se jinak ani nepotkali.

Jako Lukáš Krpálek a Jiří Prskavec. Od pohledu každý jiný. Dvoumetrový a hodně přes metrák vážící judista a drobný kajakář. Poprvé se potkali před lety v Riu, kde získali své první olympijské medaile.

Rychle zjistili, že si mají o čem vyprávět, a to nejen o svých odlišných sportech, ale také o rodinách či svých psech. Společně vyráželi na běžky, do noty si padly i jejich manželky. Krpálkovi dorazili Prskavcovým na svatbu, oba mají podobně staré děti.

Dlouho dopředu věděli, že jejich Den D přijde v Tokiu ve stejný moment. I když se koncentrovali na svůj medailový boj, na dálku sledovali zlaté tažení svého parťáka. A večer si v olympijské vesnici mohli dva kamarádi přiťuknout jako olympijští vítězové.

Jako sportovní redaktor deníku Právo působí Michal Osoba od roku 2002, specializuje se na atletiku, lyžování, biatlon, kanoistiku, florbal, judo a plážový volejbal. Je spoluautorem knihy 120 let české atletiky.

Reklama

Související témata: