Hlavní obsah

GLOSA: Rada s hráči umí, Jablonec z toho těží

Schválně, co se vám vybaví, když se řekne trenér Petr Rada. Bouřlivák a šílenec, co pobíhá u lajny sem a tam? Kverulant, co se pořád rozčiluje? Nebo pruďas, co ho nadzvedne malichernost, nad kterou jiný mávne rukou? Divočák, jenž se klidně pohádá s křiklouny na tribunách rovnou během zápasu? Šoumen, na něhož se těšíte, co zase na tiskové konferenci zahlásí za perlu? Možná od všeho kousek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jablonce Petr Rada

Článek

Když se však zeptáte ligových hráčů, kteří ho zažili, a že je jich požehnaně, hodně často vám odpoví, že především dobrý trenér. „Pod ním přesně víme, na čem jsme," říkají. Kouč, který jedná férově. A člověk, který to s nimi umí a na kterého mnohdy nedají dopustit.

Že má na jednání s hráči cit teď znovu dokázal. V Jablonci pod ním náramně ožil Václav Pilař. Fotbalista, jenž byl v jeden čas kvůli zdravotním problémům skoro na odpis, byť samotný hráč tohle spojení o sobě rád neslyší. Stačí vzpomenout, s jakou odcházel před rokem a kousek z Olomouce. Teď hraje v reprezentační formě.

Zkušený kouč přesně poznal, co „Pilka" potřebuje. Uzavřel s ním dohodu. Na ligový střet s Karvinou dostal padla, šetřil se na Kluž. Někdy má vzhledem ke své tučně popsané zdravotní kartě i další úlevy.

A citlivý a individuální přístup se Radovi vrací. Forma Václava Pilaře roste zápas od zápasu, což teď účastník EURO 2012 potvrdil výtečným výkonem proti rumunskému špičkovému týmu.

A když jsme teď u Kluže, Jablonec podržel výborným zákrokem gólman Jan Hanuš. Dlouho byl na Střelnici až tím druhým v pořadí za Vlastimilem Hrubým. Chodil dlouho za Radou, že už by chtěl chytat. Ať ho když tak klub uvolní jinam, přál si.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Václav Pilař z Jablonce se raduje z gólu z penalty. Vlevo je Jakub Považanec.

Odchod Rada nedovolil, ale musel mu to umět vysvětlit. Nejde vždy o lehký úkol. Jenže tohle 63letý matador umí na jedničku. A pak se mu to vrací. Tak jako naposledy proti Kluži.

Jako sportovní novinář pracuje Hynek Preisler přes třináct let let. Začínal v Libereckém deníku, od roku 2008 působil jako redaktor deníku Sport coby zpravodaj v Liberci, od roku 2017 pracuje v liberecké redakci deníku Právo a píše pro nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. O sportovním dění nejen informuje, ale rád i sportuje. Osmkrát běžel Jizerskou padesátku, jednou i Vasův běh, a zatím pokaždé doběhl do cíle. Vystudoval FF UK.
Měl by se jablonecký Václav Pilař vrátit do reprezentace?
ano
82,7 %
ne
17,3 %
Celkem hlasovalo 3963 čtenářů.

Reklama

Související témata: