Hlavní obsah

Sparta přivítá slavný Ajax

Před pražskou Spartou je velice složitý úkol - jen vítězství v dnešním utkání s Ajaxem ji zachová šanci na postup do dalších bojů v Poháru UEFA. Naopak nizozemský celek si už může zajistit postupovou jistotu.

Článek

Velká slova, malé činy - tak se dá charakterizovat projev Sparty v Poháru UEFA. Jak do zápasu s Espaňolem, tak poté i Waregemem vstupovala s velkým optimismem, ale skutek utek a Sparta je na pokraji vyřazení. Především prohra s belgickým celkem byla dosti překvapivá, ale spravedlivá. "Tam nebylo dobrého na naší hře takřka nic, především pak v obraně. Ale příliš jsme se nevyznamenali ani dopředu. Měli jsem sice jakousi optickou převahu, ale nebyli jsme důrazní," okomentoval zpětně trenér Michal Bílek poslední pohárový zápas. "Už je na čase s tím něco udělat. Jestli chceme porazit soupeře jako je Ajax, musíme hrát mnohem lepší fotbal. V lize jsme se zvedli, snad se to projeví i proti Ajaxu," řekl záložník Daniel Kolář. Sparťanská ofenzíva se v dnešním utkání bude muset obejít bez svého nejlepšího střelce Libora Doška, který absentuje kvůli třem žlutým kartám. "S tím se nedá nic dělat, musíme svou hru uzpůsobit tomu, že Libor nebude k dispozici," řekl k zákazu startu svého útočníku hlavní kouč. Na soupisce pro evropské poháry navíc nefigurují jména Horvátha, Rezka a Huška. Proto nejspíš dostane šanci v základní jedenáctce v poslední době kritizovaný Šimák.

Ajax vstoupil do skupinové fáze Poháru UEFA velice dobře, když si doma poradil s Austrií Vídeň a podle vývoje skupiny si už po svém druhém vystoupení může zajistit postup. Do Prahy přiletěli svěřenci Henka ten Cateho v plné síle i s českým reprezentantem Zdeňkem Grygerou. Právě on bude jistě hlavním zdrojem informací o sparťanském celku pro svého kouče. "Nechci říkat, že jsme přijeli vyhrát, ale máme velkou šanci svou pozici ve skupině vylepšit a uděláme pro to maximum," řekl Grygera. Současným klenotem Ajaxu je bezesporu třiadvacetiletý útočník Klaas-Jan Huntelaar, který v loňském ročníku nizozemské Eredivise nastřílel neuvěřitelných 33 branek, za což získal Zlatou kopačku. V Toyota Aréně dnes nebude rozhodně chybět a určitě se pokusí potvrdit svou kvalitu nějakým tím gólem do sítě Jaroslava Blažka.

Utkání nemá podle bookmakerů žádného výrazného favorita. Na domácí vypsala společnost bwin kurs 3.35. Remízu si u stejné sázkové kanceláře vsadíte s kursem 3.25 a na vítězství Ajaxu zde najdete kurs 2.00 rovné.

Reklama