Hlavní obsah

Česká jednička vyzve jedničku světovou

Současná nejlepší česká tenistka, Nicole Vaidišová, dnes krátce po poledni vyzve na trávě v Eastbourne, aktuálně nejlepší světovou hráčku, Belgičanku Justine Heninovou. Ta obhajuje titul z loňského roku a i letos má stejný cíl.

Článek

„Každý turnaj je pro mě svátkem, proto mám i zde velkou motivaci vyhrát,“ řekla těsně před turnajem v Eastbourne Heninová. Ta má letos skvělou formu. V dvaatřiceti zápasech našla pouze tři přemožitelky. V Paříži v semifinále prohrála s Češkou Šafářovou, ve finále v Miami sice nadělila soupeřce Sereně Williamsové kanára, ale nakonec prohrála 1-2 na sety. Její poslední prohra je z antuky v Berlíně, kde před French Open nestačila v semifinále na Rusku Kuznětsovou.

Justine má neuvěřitelnou úderovou jistotu. Každý její úder je pro soupeřku na druhé straně kurtu nebezpečný. Belgičanka má ve svých pětadvaceti letech na kontě šest grandslamových titulů. Ovšem do kompletní sbírky jí chybí jediný, a to z Wimbledonu. Právě na něj se tento týden připravuje na trávě v Eastbourne a míří k obhajobě. V prvním kole měla jako nejvýše nasazená volný los. Druhé kolo jí přichystalo Polskou soupeřku, mladou Agnieszku Radwanskou. Heninová při svém prvním letošním zápase na trávě nepřipustila žádné pochyby a vyhrála 6-4 6-1.

Ve čtvrtfinále ji však čeká o mnoho silnější soupeřka. Sice také mladá, osmnáctiletá tenistka, ale již s několika úspěchy. Nicole Vaidišová již byla mezi nejlepší světovou desítkou, ze které však po French Open vypadla. „Proč bych se ale do ní po Wimbledonu nemohla vrátit,“ nabudila české fanoušky Nicole. Za svoji krátkou kariéru vyhrála už šest turnajů, letos zatím žádný. Ale semifinále z Australian Open bylo výborným výsledkem. A Nicole míří určitě ještě výš.

Vaidišovou, která na letošním Roland Garros obhajovala loňské semifinále, limitovalo před grandslamem zranění zápěstí. Do Paříže však dorazila v pořádku a plna odhodlání minimálně zopakovat loňský úspěch. Ve čtvrtfinále však narazila na pozdější finalistku, Srbku Jelenu Jankovičovou, které podlehla 0-2 na sety. Ovšem mladá Češka bojovala do posledního míčku. „Hlavně že jsem zdravá a při tenise mě už nic nebolí,“ snažila se Nicole vzít z French Open jen to pozitivní.

Z předchozích dvou vzájemných duelů odešla vítězně pokaždé Heninová. Už v šestnácti letech však Vaidišová soupeřku na hardu v Torontu potrápila. Letos je již vyzrálejší hráčkou a její tvrdý forhend patří mezi nejlepší mezi tenistkami. Jenže Heninová je letos v životní formě a těžko bude hledat přemožitelku. Když by se mohly hráčky šestřit na grandslam, tak myslím, že obě půjdou do zápasu minimálně na 90% a na Eurosportu uvidíme pohledný tenis.

Zahraniční sázkové kanceláře však zápas vidí jasně. U Bwin.com je na výhru Heninové vypsán nehratelný kurs 1,07. Ani na výhru ve dvou setech není o moc vyšší kurs. Na to, že Henin vyhraje 2-0 na sety, je vypsán kurs 1,25. Zajímavý kurs je na Vaidišovou. Pokud vyhraje, a vy si na ní vsadíte, získáte 5,65násobek vsazené částky. Nicole není bez šance, ale proti světové jedničce bude mít těžkou úlohu. Pokud se však zlepší oproti prvním kolům na servisu, má proti Belgičance šanci.

Reklama