Hlavní obsah

Vyhrají Češi kvalifikační skupinu D?

Eurotip.cz

Nad českou reprezentací se už vznáší pouze jediný otazník, skončí první nebo druhá ve skupině? O tom se dnes rozhodne na Kypru, i když toto umístění nemá pro další boje sebemenší váhu.

Článek

V následném losu skupin pro Euro je totiž důležitý koeficient. Ten se vypočítá následovně - počet bodů získaných v kvalifikačních skupinách a barážích před MS 2006 a nastávajícím evropským šampionátem se jednoduše vydělí počtem zápasů. Z toho je jasné, že každý bod sice hraje svou roli, ale ne konkrétně umístění. Češi jsou prozatím v tomto žebříčku na 4. místě, což je řadí do 2. koše, jelikož v prvním budou pořadatelské země Rakousko se Švýcarskem a také obhájce titulu Řecko. O koš níže se česká reprezentace může dostat za okolností, že dnes na Kypru prohraje a alespoň jeden z kvarteta Itálie, Anglie, Portugalsko, Švédsko zvítězí.

Los však může být nepříjemný, i když Česká republika zůstane ve 2. koši. Skupina by totiž mohla vypadat následovně Nizozemsko, Česko, Anglie, Francie, ale také takto Rakousko, Česko, Rumunsko a Turecko. V tom je bezesporu obrovský rozdíl, ale vše je pouze o náhodě. „Nám je to vážně jedno. Prostě koho nám los přiřkne, s tím budeme hrát,“ říká brankář Petr Čech.

Ten dnes opět bude v brance chybět stejně jako Jaromír Blažek, když si narozdíl od sobotního zápasu se Slovenskem zachytá jeden z dvojice Zítka - Daněk. Zranění jsou i další - Jankulovski, Sionko, Ujfaluši a s týmem už není ani kapitán Rosický, který se po sobotním duelu vrátil na žádost Arsenalu do Londýna. Svalové problémy má Grygera, jenž o víkendu opustil hrací plochu v poločase. Šanci tak dostanou jiní, na hřišti by se měli objevit Matějovský, Zápotočný, Pudil či Fenin.

Kypr - na první pohled slaboučký soupeř, ale pozor na něj. Vždyť na jaře naši reprezentaci obrovsky potrápil v Liberci, kde nebyl daleko od vstřelení gólu a nakonec prohrál pouze 0:1. Hrdinou se mohl stát Janakis Okkas, který se za nepříznivého stavu dostal do dvou vyložených šancí a brankáře Čecha zachránilo pouze štěstí. „Mrzí mě, že jsem neskóroval. Kdybych trefil remízu proti tak silnému soupeři, byl by to pro mě výjimečný okamžik,“ řekl tehdy útočník Kypru, který už vstřelil branku Francouzům a proti Němcům rozhodl o remíze.

Okkas se jistě bude chtít trefit i dnes a pomoci tím Kypru k dobrému výsledku. Tím by bezesporu byla remíza, na kterou si u bwin můžete vsadit s kursem 3.30. Vidíte-li šance domácích ještě optimističtěji, pak si vsaďte na jejich vítězství za kurs 4.35. Na výhru české reprezentace nabízí světová jednička kurs 1.75.

Reklama