Hlavní obsah

Federer hraje 18. grandslamové semifinále v řadě

Tenisoví fanoušci se dnes mají opravdu na co těšit. Do semifinálových zápasů se na US Open probojovali pravděpodobně čtyři nejlepší tenisté současnosti. Poosmnácté v řadě si o grandslamové finále zahraje Švýcar Roger Federer, jehož vyzve světová trojka Srb Novak Djokovič a soupeřem krále letošní sezony Rafaela Nadala ze Španělska bude mladý skotský dravec Andy Murray.

Článek

O svůj 13. grandslamový titul bojuje na US Open Roger Federer. Fenomenální tenista, který prochází rokem plným bolestných ztrát, má stále šanci zakončit sezonu pozitivně. Poosmnácté v řadě se probojoval do semifinále jednoho ze čtyř největších turnajů, ale pokud bude chtít uspět, čekají ho ještě dvě překážky, které jsou pravděpodobně podstatně těžší než kdykoli předtím.

Už loňská sezona leccos naznačovala o možných budoucích výsledkových trablích vítěze 55 titulů ATP. V roce 2007 sice vyhrál tři ze čtyř grandslamů, což je opravdu fantastické, ale opět se ukázalo, že úspěch na French Open je nemyslitelný a vedle Nadala se vynořil i další obrovsky talentovaný mladík Novak Djokovič, který Švýcara krátce před US Open porazil. Federer pak poslední grandslam sezony zvládl, ale bylo evidentní, že pro něho začínají těžké časy.

To, čím rodák z Basileje ale prochází letos, nejspíš nečekal nikdo. Vše začalo mononukleózou, která Federera postihla před Australian Open, proti svému dnešnímu soupeři tam v semifinále neuhrál ani set. Následovalo další výsledkové trápení a nečekané prohry. Sedmadvacetiletý tenista sice vyhrál antukový turnaj v Estorilu, ale to byl společně s titulem z Halle Švýcarův jediný letošní úspěch.

V souvislosti s hráčem jeho kvalit totiž nemá příliš velký význam mluvit o prohraných semifinále nebo finále. Zmíním jen ty dvě nejbolestnější. French Open - ve finále ho zesměšnil Rafael Nadal, který měl 4 a půl roku vládnoucího Švýcara už brzy vystřídat na postu světové tenisové jedničky. Pak přišel Wimbledon a celý svět sledoval jak tamní pětinásobný šampion ve finále opět podléhá Nadalovi, tentokrát po nezapomenutelné pětisetové bitvě, která končila za soumraku.

Federerovo trápení pokračovalo - ještě před startem olympijských her bylo jasné, že švýcarský tenista opustí tenisový trůn. Přestože Švýcar dokola mluvil o tom, jak je pro něho úspěch na olympiádě důležitý, vypadl v Pekingu už ve čtvrtfinále.

Letos má před sebou stále ještě dva velké cíle - US Open a Turnaj mistrů. V New Yorku se mu zatím docela daří, jakkoli se nevyhnul pětisetovému zápasu s Rusem Andrejevem. Místní čtyřnásobný vítěz, který tu bojuje o 5. titul v řadě, ale zatím nenarazil na žádného 'lepšího' soupeře.

Opravdovou zkouškou pro něho tak v letošním ročníku newyorského grandslamu bude dnešní semifinálový zápas proti Srbu Novaku Djokovičovi. Vzájemná bilance je na straně Švýcara v poměru 6-2, ale na tvrdém povrchu jen 3-2 a v posledních čtyřech zápasech 2-2. V živé paměti má Federer jistě stále letošní poměrně hladkou prohru na Australian Open.

O šest let mladší Djokovič začal letošní sezonu skvěle a triumf na Australian Open pro něho znamenal zisk prvního grandslamového titulu v kariéře. Stabilní světová trojka pokračovala ve výborných výkonech - po semifinále v Dubaji si rodák z Bělehradu spravil chuť vítězstvím na turnaji Série Masters v Indian Wells. Přestože pro něho antuka není tím nejlepším povrchem, dominoval na ní na dalším turnaji Série Masters v Římě a připsal si i tři semifinále - v Monte Carlu, Hamburku a na French Open.

Wimbledon se sice držiteli deseti titulů ATP nepovedl, ale na trávě vybojoval alespoň finálovou účast v Queen's Clubu. Další neúspěšný boj o turnajové vítězství si připsal v Cincinnati týden před startem olympijských her, kde skončil jako bronzový medailista.

O Djokovičovi se tak dá říct, že zažívá určitě povedenější sezonu než Federer a daří se mu i v New Yorku, kde startuje počtvrté a kde prohrál loni až ve finále právě se svým dnešním soupeřem. Srbský tenista tu procházel určitou krizí. Nejprve proti Robredovi potřeboval v osmifinále k vítězství pět setů, během nichž se nechal několikrát ošetřovat, následně ho při výhře nad domácím Rodickem diváci vypískali a jeho zdravotní problémy zlehčoval i Američan.

Bookmakeři bwin se nebojí věřit Federerovi a na jeho výhru určili kurs 1.65. Djokovičův postup do finále je pak sázkařům k dispozici s kursem 2.10.

Reklama