Hlavní obsah

Přepíše Federer znovu historii?

Nepříznivé newyorské počasí protáhlo druhé semifinále mužské dvouhry na US Open do neděle a finále posledního grandslamu sezony je tak na programu až dnes ve 23 hodin středoevropského letního času. Do závěrečného duelu se probojovali obhájce posledních čtyř titulů - Roger Federer - a ve famózní formě hrající Andy Murray.

Článek

Právě 21letý Murray dohrával svůj semifinálové souboj se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem včera, ale už v sobotu si vybojoval klíčový náskok, který ani fantastický Španěl odvrátit nedokázal. Brit se po výhře 3:1 na sety probojoval do svého vůbec prvního grandslamového finále v kariéře a nutno dodat, že zcela zaslouženě. Nejen, že v pavouku amerického mistrovství narazil na Nadala, ale poradit si také dokázal v poslední době s neporazitelným Argentincem Del Potrem či nepříjemným Melzerem, který jako jediný sebral Murrayovi dva sety.

„Bylo to těžké, s hodně věcmi jsem se musel vyrovnávat. Včera bylo hodně vlhko, dnes zase hodně větrno. Musel jsem však zůstat v klidu a poprat se s tím,“ řekl po zápase se světovým hráčem číslo jedna vítěz tří letošních titulů - Cincinnati, Dauhá a Marseille. Dnes k nim může přidat další, který by následně bezesporu zařadil na ten nejvyšší stupínek. Už samotný postup do finále US Open je pro Murraye obrovský úspěch, ale tento mladík chce ještě víc.

„Porazil jsem světovou jedničku a i nad Rogerem už jsem vyhrál. Můj tenis se s nimi může srovnávat. Jen potřebuji, aby to bylo víc než v jednom a půl setu,“ řekl rodák ze skotského Glasgow, který letos zdolal Švýcara v prvním kole turnaje v Dubaji.

Tam měl Roger Federer pravděpodobně horší formu než nyní, přesto soupeři podlehl až ve třech setech. I na US Open však fenomenální Švýcar už ukázal, že tak hladce jako dříve pavoukem ve Flushing Meadows neprochází. Stačilo málo a majitel posledních čtyř trofejí ze závěrečného grandslamu sezony se nepodíval ani mezi nejlepších osm. V osmifinále totiž svedl urputný boj s Igorem Andrejevem a zápas nakonec vyhrál až v pěti setech.

Vyhrát grandslam však není jen o dobré aktuální formě. To se jasně potvrdilo v dalších Federerových zápasech, ve kterých nedal sebemenší šanci Lucemburčanovi Mullerovi a také světové trojce Djokovičovi. Výborná fyzická kondice a především psychická vyspělost jsou Švýcarovy trumfy i před finálovým soubojem, který mu může přinést pátý newyorský titul v řadě, což se nikomu v novodobé historii nikdy podařilo. Navíc se může zařadit po bok pětinásobných vítězů Jimmyho Connorse a Petea Samprase.

Federerovo jméno je bezesporu už dávno zapsáno do historie, ale po dnešku může být vyryto ještě výrazněji. Věříte-li, že se Švýcarovi i letos podaří zvednout nad hlavu trofej pro vítěze US Open, pak si na něj vsaďte s kursem 1.35. Andy Murray je v životní formě a může se tak stát, že vítěze budou po dnešku oslavovat Britové, jste-li tohoto názoru, pak využijte kursu 2.90. Nemůžete-li se teď rozhodnout, nevadí, počkejte si do 23:00 a pak začněte vsázet live.

Reklama