Hlavní obsah

Štěpánka čeká v Madridu tenisový svátek

Roger Federer byl po více jak čtyřech letech sesazen z trůnu. Na US Open sice získal pátý titul v řadě, ale v posledních týnech se cítil být unavený a ohlásil, že si dá pauzu. Do Madridu nakonec přijel, ale v jaké se nechází pohodě, může napovědět až jeho první zápas českým tenistou Radkem Štěpánkem.

Článek

Roger Federer přes čtyři roky jasně dominoval mužskému tenisu. Až během letošní sezony z jeho stínu dokázal vystoupit Rafael Nadal a dnes již sedmadvacetiletého Švýcara z pomyslného trůnu sesadil.

Hodně se mluví o Federerově nepovedené sezoně. Ale co by za to jiní tenisté dali, být na všech grandslamech minimálně v semifinále. Na US Open dokonce už popáté v řadě triumfoval. K titulu z New Yorku už však přidal pouze dvě vítězství na turnajích v Estorilu a v Halle. Ale na Federerovy poměry je to zkrátka málo. A tak není divu, že se před něj v žebříčku dostal letos suverénní Španěl Rafael Nadal.

Za poklesem formy by podle lékařů mohla být mononukleóza, kterou švýcarský tenista na přelomu roku prodělal. Úplně fit se necítil ani po závěrečném grandslamu sezony. Švýcarům sice v Davisově poháru pomohl k návratu mezi světovou elitu, ale na žádném turnaji se už neobjevil. Před týdnem měl hrát ve Stockholmu, ale kvůli únavě se odhlásil. A Federer hrozil, že ani jeho start v Madridu není jistý.

"Sezona byla dlouhá a cítil jsem se velmi unavený a potřeboval jsem odpočinek," vysvětlil Federer, proč si po zářijovém Davis Cupu udělal přestávku, během níž se také odhlásil z turnaje ve Stockholmu. "Pořád si ale nejsem jistý, kolik času ještě potřebuju. Dal jsem si pauzu, znovu trénoval (v Dubaji, pozn.) a sledoval, jak se budu cítit," řekl Federer. "Cítil jsem se dost dobře na to, abych byl schopný vyhrát tento turnaj, tak jsem přijel a budu hrát."

Jako první druhého hráče světa prověří český tenista Radek Štěpánek. Ten už Federera letos na antuce porazil, na US Open na něj ale zdaleka nestačil. Bude mít dnes rodák z Karviné více šancí proti nerozehranému Švýcarovi?

Štěpánek mohl být s první polovinou letošní sezony vcelku spokojen. Ve chvíli, kdy klepal na dveře první světové desítky, se však zasekl a přestalo se mu dařit podle představ. Od smolné pětisetové prohra ve Wimbledonu po další grandslam v New Yorku prohrál na všech třech turnajích v první kole. Rázem se nekompromisně propadl až na 30. příčku, která mu patří i dnes.

Ze dvou halových turnajů si připsal semifinálovou účast v Métách, ovšem silnější soupeři na druhé straně kurty chyběli. Nestačil na Tursunova a Monfilse. Tedy hráče, které by měl, pokud chce v žebříčku stoupat výš, porážet. V Madridu smetl Monaca, ovšem argentinský tenista mimo antuku není obávaným protivníkem.

Zatímco pro Štěpánka je čtvrtfinálová účast maximem, pro vítěze podniku z roku 2006 a finalistu z loňské sezony Federera je to minimum. I když se dá spekulovat o Švýcarově psychické i fyzické pohodě, vstoupí ve Španělsku do svého úvodního duelu jako jednoznačný favorit s kursem 1.05 na vítězství. Na postup českého tenisty vypsali bookmakeři bwin kurs 7.60.

Reklama