Hlavní obsah

Ferrer dnes trochu překvapivě outsiderem

Ve druhém kole posledního podniku Série Masters letošní sezony v Paříži se dnes utká pátý hráč světa Španěl David Ferrer a světová třicítka Philipp Kohlschreiber z Německa. Ferrer bere jenom vítězství - po nepovedené druhé půlce sezony mu totiž v současnosti scházejí 3 body k účasti na Turnaji mistrů. Vedení 3:2 ve vzájemných zápasech je na jeho straně.

Článek

Z pohledu stabilního hráče první světové pětky jde do tuhého. Poslední turnaj, který se Ferrerovi výrazně povedl, se hrál koncem června na trávě v nizozemském Hertogenboschi. Tam získal titul. Od té doby 'jen' bastadské semifinále, 3. kolo ve Wimbledonu a na US Open a čtvrtfinále v Tokiu. Za takové výsledky by bylo mnoho hráčů rádo, ale těžko se z nich může radovat 5. hráč světa, který chce hrát na Turnaji mistrů.

Minulý týden v Madridu prohrál Ferrer zápas druhého kola s krajanem Felicianem Lopezem a po neděli ho na posledním postupovém místě do Šanghaje vystřídal ambiciózní Francouz Gilles Simon, který drží v hrsti náskok tří bodů. Tato poslední kapka by teoreticky měla stroj s názvem David Ferrer konečně uvést do provozu.

26letý Španěl se se svým stylem, který se vyznačuje vynikajícím pohybem, fantastickou obranou a obrovskou bojovností, hodí spíš na antuku, ale jeho talent mu dovoluje vítězit i v 'rychlých' podmínkách a nevadí mu ani haly. To dokázal loni touto dobou, když na tomto turnaji porazil obry a siláky Fishe s Berdychem, než po velké bitvě podlehl ve špičkové formě hrajícímu Nalbandianovi.

Hlavní důkaz jeho schopností indoors byl ale loňský Turnaj mistrů v Šanghaji, kde ho dokázal zastavit až Roger Federer ve finále. Na cestě tam si držitel sedmi titulů pohrál se jmény jako Djokovič, Nadal, Gasquet nebo Roddick.

Je těžké uvěřit, že by letošní vítěz z Valencie a Hertogenbosche a finalista z Barcelony na vrcholné akci tohoto roku chyběl. Je pravděpodobné, že Ferrer tento týden v Paříži udělá pro úspěch maximum.

Snadné to mít ale nebude. Nikdo nejspíš nepochybuje o tom, že je lepším hráčem než jeho dnešní soupeř Philipp Kohlschreiber. Je tu ale patrný rozdíl v aktuální formě ve prospěch Němce, který navíc halové podmínky vítá.

Před třemi týdny ve Vídni dělil 30. hráče světa od postupu do finále jen prohraný tie-break třetího setu s Francouzem Monfilsem a s následujícími turnaji v Madridu a Basileji se loučil po velice těsných prohrách s kvalitními soupeři Švýcarem Wawrinkou, resp. Rusem Andrejevem. V Paříži si v úvodním kole hladce poradil s dalším Rusem Južným.

Své kvality prokazoval 25letý německý tenista i v průběhu sezony. Skvěle se mu dařilo hlavně na jejím začátku - triumfoval v novozélandském Aucklandu, hrál čtvrtfinále v Sydney a osmifinále na Australian Open. Vedle zmiňovaného semifinále z Vídně si dvojnásobný vítěz ATP zahrál i finále v Halle a čtvrtfinále v Cincinnati.

Proti Ferrerovi hrál Kohlschreiber pětkrát, vítezství slavil dvě. Včetně posledního vzájemného zápasu, který nad Španělem vyhrál letos v květnu na Mistrovství světa týmů se ztrátou jediného gamu. Z jednoznačného výsledku je ale patrné, že se soupeřem něco nebylo v pořádku. Druhé letošní střetnutí skončilo výhrou Ferrera na německé půde v zápase Davisova poháru právě v hale.

Bookmakeři bwin hledí hlavně na aktuální formu a na Ferrera si troufají vypsat kurs 2.10, zatímco na výhru Kohlschreibera nabízejí 1.65.

Reklama