Hlavní obsah

Glasgow uvidí městské derby

Britské ostrovy žijí fotbalem tradičně i o Vánocích a ty letos přináší i jedno z nejprestižnějších derby světa. Glasgow očekává tradiční souboj mezi Rangers a Celticem, který je vždy nesmírně vyhecovaný a pro fanoušky obou klubů obrovsky důležitý.

Článek

Do celkově pátého letošního a zároveň posledního derby v roce 2008 vstoupí v lepší pozici hostující Celtic. Hoops totiž vévodí tabulce skotské Premier league s náskokem čtyř bodů právě na Rangers. Z obou stran tak půjde o důležitý zápas, i co se boje o titul týče. Gers se v případě vítězství na své soky prakticky dotáhnou a boj o první příčku bude otevřený. V opačném případě se pomalu může rýsovat 43. titul Celticu.

Zelenobílí však v prosinci nemají nikterak vynikající formu, když nejdříve prohráli na hřišti Hibernian a následně získali doma pouze bod v zápase s Hearts. Chuť si spravili alespoň krátce před Štědrým dnem, když na hřišti Falkirku vyhráli rozdílem třídy.

Rozdílem dokonce pověstných dvou tříd zvítězili před třemi týdny Rangers nad Hamiltonem, který si z Ibrox Stadium odvezl debakl 7:1. Následně ale svěřenci trenéra Waltera Smithe zaváhali se třetími Dundee United, když na jejich hřišti remizovali v poměru 2:2. Důležité tři body si před Vánoci připsali s Hibernian, i když se jednalo o poměrně vydřený zisk, který vystřelil jedinou brankou zápasu Kris Boyd. Pro skotského reprezentanta to byl už 18. gól v sezoně.

„Je to vždy obtížné, když nám Kris Boyd chybí, protože se jedná o rozeného střelce. V loňské sezoně to tak nebylo jednoduché. Letos hraje více zápasů a pravidelně střílí branky. Pracuje však výborně pro tým i v ostatních ohledech,“ pěje slova chvály směrem ke svému útočníkovi kouč Smith, který dnes pošle na hřiště obávané střelecké duo Boyd - Miller. Nejistý je však start Madjida Bougherry, zatímco Maurice Edu se vrací po zranění kotníku. Fit naopak stále není Chris Burke.

Celtic nemá letos ve svém kádru takového kanonýrka jako domácí, když nejlepším střelcem je momentálně desetigólový Georgios Samaras, který se trefil i v posledním zápase s Falkirkem a další branku bude chtít jistě přidat i dnes. „Případná porážka by nic moc neřešila. Naopak jiný výsledek nám může hodně pomoci,“ je si vědom čtyřbodového náskoku kouč Gordon Strachan, který dnes může počítat se všemi hráči, když je už fit i čtveřice Stephen McManus, Paul Hartley, Barry Robson a Jan Vennegoor of Hesselink.

O derby se říká, že nemá nikdy favorita. Bookmakeři to vyjádřili poměrně vyrovnanými kursy na všechny příležitosti. Na vítězství Rangers se dá vsadit s kursem 2.15. Na remízu vypsala společnost bwin kurs 3.30 a na výhru Celticu 2.90.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Boston i díky Pastrňákovi triumfoval v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články