Hlavní obsah

Vyšlápne si Uzbek Istomin na favorita?

Hned z kraje sezóny se hrají tři podniky okruhu ATP. Jeden z nich s dotací bezmála půl milionu amerických dolarů se koná v indickém Čennaí. Zápasy druhého kola jsou roztaženy do dvou dnů, v dnešní části této fáze turnaje se představí Marin Čilič a Denis Istomin. Vítěz duelu se může těšit na páteční čtvrtfinále.

Foto: merseysidesport.com

Ilustrační foto - tenis.

Článek

Roli nejvýše nasazeného hráče plní v Čennaí Rus Nikolaj Davyděnko, dvojkou je pak Stanislas Wawrinka ze Švýcarska. Loni zde triumfoval Michail Južnyj, který ale svůj titul v těchto dnech neobhajuje, jelikož dal přednost účasti v Dauhá.

Čilič, obhajující semifinálovou účast z minulého roku, je turnajovou trojkou. V prvním kole bez problémů přehrál Alberto Martina ze Španělska. Istomin se v Čennaí představuje poprvé, a hned jeho úvodní zápas na indické půdě dopadl úspěšně, když zdolal domácího Rohanna Bopannu.

Dvacetiletý Marin Čilič je velkým talentem chorvatského tenisu. Mezi profesionály působí teprve čtvrtým rokem, avšak již nyní se může pyšnit sedmadvacátou příčkou na světě. Uplynulých dvanáct měsíců bylo bezpochyby tím nejlepším obdobím v kariéře mladíka s kučeravými vlasy. V srpnu si dokonce připsal v americkém New Havenu svou premiérovou trofej mezi muži v elitní kategorii.

Navíc je schopen zahrát na jakémkoli povrchu. Vypovídá o tom semifinále na trávě v anglickém Nottinghamu, postup mezi nejlepší osmičku na antuce v Mnichově a Gstaadu, či účast ve stejné fázi torontského turnaje Masters. Ani na čtyřech nejdůležitějších podnicích roku si nevedl vůbec špatně, osmifinále na Australian Open a ve Wimbledonu jsou pro Čiliče velmi dobrým počinem.

Denis Istomin je jednoznačně nejlepším tenistou z Uzbekistánu. Rodákovi z Taškentu patří v žebříčku ATP stodevátá pozice, druhý nejlepší hráč této asijské země Farrukh Dustov se pohybuje až v páté stovce. Navíc se Istomin rok od roku zlepšuje, a vzhledem ke svému věku - dvaadvaceti let, nemusí být jeho růst zdaleka u konce. Do své sbírky si dokázal v loňské sezóně připsat dvě vítězství na challengerech. Oba triumfy zaznamenal na domácí půdě, když nenašel přemožitele v Bukhaře a Karshi. Co se podniků ATP týče, úspěchem je čtvrtfinále zářijového turnaje v Bangkoku, nebo osmifinále měsíc později z Moskvy.

Připíše si Istomin velmi cenný skalp v podobě zdolání hráče první světové třicítky, či mladý Chorvat překvapení nedopustí? Bwin vypsal na výhru Čiliče kurs 1.10, na vítězství Istomina si můžete vsadit v zajímavém kursu 5.80.

Reklama