Hlavní obsah

Skončí Verdasco ve čtvrtfinále?

Úvodní grandslam tenisové sezóny začíná finišovat. V souvislosti s tím zůstávají v pelotonu Australian Open jen ti nejlepší. Dvouhra mužů nabídne divákům zbylé čtvrtfinálové duely. Francouz Tsonga se pokusí v jednom z nich zastavit rozjetého Španěla Verdasca.

Článek

Jo-Wilfried Tsonga přišel na svět před třiadvaceti lety v Le Mans. Aktuální světová sedmička vstoupila do letošní sezóny dvěma výhrami, z brisbanského klání jej ale ve čtvrtfinále vyřadil Jarrko Nieminen. V Sydney po úvodním úspěchu k duelu druhého kola pro zdravotní problémy nenastoupil.

Do startu Australian Open se dal zcela dopořádku. Monaca a Selu porazil bez větších problémů. Chorvat Ivan Ljubičič však mladému Francouzovi ve druhém kole řádně zatopil. Dvě ze tří zkrácených her dokázal pro sebe Tsonga získat, čtvrté dějství pak ovládl s přehledem, čímž jeho sen o obhajobě loňského finále zůstal reálný. Proti Jamesi Blakeovi v osmifinále výborně odstartoval, v úvodních dvou setech vždy zkraje prolomil soupeřův servis, svá podání si dokázal udržet. Ve třetí sadě poté odvrátil několik setbolů Blakea, a celý zápas ukončil úspěšným tiebreakem.

Debut v rámci hlavní soutěže elitních mužských turnajů si Tsonga odbyl před pěti lety v Pekingu. Na postup z kvalifikace navázal cennou výhrou nad Carlosem Moyou. Další tři roky pak trvalo, než o sobě dal více vědět. Prorazil až osmifinálovou účastí ve Wimbledonu, či postupem mezi čtveřici nejlepších v Lyonu. V uplynulých dvanácti měsících své schopnosti projevil naplno. Po skalpech Gasqueta, Južného či Nadala stanul v Melbourne Parku ve finále. Nutno podotknout, že v něm byl Novaku Djokovičovi důstojným protivníkem. Od května tři měsíce pro zranění nehrál, na podzim se opět vrátil ve velkém stylu. Triumfoval na turnaji v Bangkoku, přemožitele nenašel ani na domácím pařížském Masters.

O dva roky starší Fernando Verdasco patří do širší světové špičky již delší dobu. Letošní rok odstartoval rovněž v Brisbane, kde po čtyřech výhrách doputoval k souboji o turnajový vavřín. Po vyhraném prvním setu nakonec Radku Štěpánkovi podlehl. Následně zvolil účast na exhibici v Kooyongu, zde nestačil pouze na Federera.

Dobrou formu si přivezl i na úvodní vrchol roku. Krajany Mannarina s Clementem poslal domů s výpraskem, vždyť oběma povolil dohromady pouhých osm gamů. Ve třetím kole opět změřil síly se Štěpánkem. Tentokrát ale uspěl, navíc zápas proměnil v jednostrannou záležitost. Dva obdržené kanáry budou českého daviscupového reprezentanta strašit asi ještě dlouho. Zastavit Verdasca nedokázal ani favorizovaný Andy Murray. Španělský hráč se nezalekl ani nepříznivého stavu 1-2 na sety a po pěti dějstvích slavil postup mezi nejlepší osmičku.

Patnáctý nejlepší hráč žebříku ATP pochází z Madridu. Patří k menšině tenistů hrajících levou rukou. První triumf si připsal před pěti lety na oranžovém povrchu ve Valencii. Loni v Umagu opět na antuce připojil další vavřín. Grandslamovým maximem zatím zůstává osmifinále. Do této fáze podniků elitní čtyřky postoupil dvakrát ve Wimbledonu, Roland Garros a jednou na US Open. Nynějším účinkováním v Melbourne připojil k této řadě i poslední chybějící korálek. V případě úspěchu s Tsongou zmíněnou hranici ještě posune.

Vystaví Tsonga řádění loňského držitele salátové mísy stopku, nebo premiérové vzájemné střetnutí ovládne Verdasco? Bwin vypsal na výhru Tsongy kurs 1.50, na vítězství Verdasca si můžete vsadit v kursu 2.42.

Reklama