Hlavní obsah

Získá Safinová konečně grandslamový titul?

Tenisové Australian Open právě vrcholí. Předposlední hrací den patří finálovému utkání dvouhry žen. V něm půjde nejen o prvenství z Melbourne Parku, ale zároveń i o post dámské světové jedničky. Na trůnu žebříčku WTA nahradí Jelenu Jankovičovou vítězka střetnutí Serena Williamsová - Dinara Safinová.

Článek

Obě hráčky se utkají již poosmé. V pěti případech uspěla mladší ze sester Williamsových. Žádné z těchto klání neproběhlo v rámci finále, i z tohoto pohledu čeká tenistky nejdůležitější vzájemné měření sil.

Serena Williamsová započala letošní rok účastí v Sydney. Přes krkolomná vystoupení dokráčela do semifinále. Zde utržila výprask od Dementěvové. Nepřesvědčivě působila i zde v Melbourne. Úvodní tři kola sice prošla bez ztráty sady, přesto však soupeřky výrazně nepřehrávala. V osmifinále měla velké štěstí, Běloruska Azarenková první set vyhrála, v tom druhém musela pro zdravotní problémy odstoupit. Dojem vylepšila současná druhá hráčka světa až následně. Jeleně Dementěvové oplatila porážku ze Sydney i s úroky. Poprvé letos zahrála vskutku dobře. Bez triumfu z Austrálie navíc už neodjede, po boku své sestry Venus v noci na dnešek ovládla Serena dámskou čtyřhru.

Trojnásobná vítězka Australian Open slaví na úvodním grandslamu roku úspěchy výhradně v lichých letech. Od roku 2003 zde nenašla třikrát za sebou přemožitelku. Tenistka, pocházející z amerického Saginawu, má ve své sbírce celkem dvaatřicet prvenství ve dvouhře. V říjnu oslaví osmadvacáté narozeniny, mezi absolutní elitou působí již deset let. Loni ukořistila čtveřici turnajových vavřínů včetně US Open.

Dinara Safinová zahájila aktuální sezónu na Hopmanově Poháru. Společné působení s bratrem Maratem ruským barvám cennou trofej nepřineslo, potřebnou herní praxi však dvaadvacetiletá Moskvanka v týmové soutěži získala. Po třech výhrách nestačila pouze na Slovenku Cibulkovou. V Sydney zůstaly na raketě Safinové dokonce čtyři tenistky, krajanka Dementěvová však ve finále byla prostě lepší.

V Melbourne první vážnější protivnice číhala na sympatickou Rusku až v osmifinále, Alize Cornetová se ale po třísetové bitvě musela nakonec poroučet. Nečekaně vyrovnanou partii musela sehrát Safinová rovněž proti domácí hrdince Dokičové, i tento duel získala v závěru třetí hráčka žebříčku ve svůj prospěch. Finálové brány jí nezavřela ani Zvonarevová, která v nervózním utkání udělala přeci jen více chyb.

Stříbrná medailistka z loňských olympijských her v Pekingu patří již dlouhou dobu mezi nejlepší hráčky planety. V uplynulých měsících nezářila jen pod pěti kruhy, opanovala hned čtyři turnaje WTA, k tomu postoupila do finále Roland Garros. Granslamový vavřín ale ve sbírce dosud postrádá, další příležitost k zisku cenné trofeje má právě v Melbourne.

Dočká se Safinová největšího úspěchu kariéry, nebo Australian Open ovládne již počtvrté mladší ze sester Williamsových? Bwin vypsal na výhru Sereny Williamsové kurs 1.29, na vítězství Safinové si můžete vsadit v kursu 3.27.

Reklama