Hlavní obsah

Elita v ohrožení!

Jde do tuhého. V základních skupinách fotbalové Ligy mistrů zbývají odehrát poslední dva duely a některým velkoklubům začíná ujíždět půda pod nohama. V nejhorší situaci je asi Liverpool, který nutně potřebuje zbývající zápasy vyhrát, aby mohl vůbec pomýšlet na postup. Kritická je také situace mnichovského Bayernu. Nastane vzepjetí mocných?

Článek

Skupina A

Francie nad Itálií a Německem. V uznávaném pořadí elitních lig toto neplatí, ve skupině A je ale všechno jinak. Mistrovské Bordeaux s Jaroslavem Plašilem se přidalo k Lyonu, který je obvyklou štikou prestižní evropské soutěže. Všechny tři celky (od party patří i Marseille) ze země galského kohouta jsou blízko postupu nebo na něj mohou reálně pomýšlet. Girondinsu teď stačí domácí remíza s Juventusem a vše bude jasné. Naopak v kritické pozici je Bayern. Izraelského outsidera Maccabi Haifa, který je zatím bez bodu, by měl nyní doma zdolat. Jenže pak jede na Juventus a dost možná bude na jeho hřišti potřebovat zvítězit. Na to, že Bayern skončí nejhůře na postupovém druhém místě platí kurs 5:1, u Turíňanů je to poměr 1,1:1.

Skupina B

Manchester United postupuje, německý šampion Wolfsburg ještě musí zabojovat. Tým Jana Šimůnka čeká důležitý souboj, představí se na půdě CSKA Moskva, které ho může bodově dostihnout. První vzájemný střet zvládl Wolfsburg bravurně, když soupeře díky hattricku favorita Grafiteho srazil 3:1. Na hřištích soupeřů pak bundesligový mančaft prohrál v Manchesteru 1:2 a uspěl v Istanbulu s Besiktasem 3:0. Naděje Turků jsou jen teoretické.

Skupina C

Mělo to být sólo pro dva jasné favority. Jenže Real Madrid i AC Milán už ztratily remízou a prohrou (Italové senzačně selhali doma s FC Curych) a tak jsou stále ještě ve hře všechny celky. Olympique Marseille může nyní zásadně zabodovat, když uzme nějaké body na San Siru, kde před pěti lety porazil Inter Milán ve čtvrtfinále Poháru UEFA. V prvním vzájemném duelu letošní Ligy mistrů ovšem Francouzi doma AC podlehli 1:2, když je dvěma brankami srazil dvougólový Filippo Inzaghi.

Skupina D

Všechno jasné, Chelsea a Porto jdou dál, Atlético Madrid a APOEL Nikósie hrají už jen o jarní účast ve vyřazovací fázi Evropské ligy. Napovědět může jejich vzájemný duel, který se ve středu hraje na Kypru.

Skupina E

Před čtyřmi lety zvedali jeho hráči nad hlavu ušatý pohár, před dvěma roky hráli finále. Teď stojí Liverpool těsně před krachem. V úterý nastoupí na půdě „nulového“ Debrecénu, což by měl zvládnout (byť doma Maďary porazil jen 1:0), ale ani to mu nemusí být nic platné. Stačí, aby Fiorentina doma zdolala Lyon a „reds“ budou mimo hru, protože v jejich neprospěch mluví horší vzájemné zápasy s Francouzi. I další cesty dál jsou krkolomné, situace týmu Rafaela Beníteze vypadá beznadějně. Kurs na postup Liverpoolu vystoupal na 6:1.

Skupina F

Snad nejzamotanější skupina ze všech staví předpoklady na hlavu. Úřadující šampion Ligy mistrů Barcelona má stejně bodů jako ruská Kazaň, Mourinhův Inter Milán upřednostňuje remízy před výhrami a byť je první, dělí ho od posledního Dynama Kyjev jen dva body. Především Kazaň zle trápí favority - vyhrála na Nou Campu, doma pak s Barcelonou i Interem remizovala. Jediná porážka přišla v Kyjevě. Teď Rusové přivítají Dynamo doma a bude to důležitá bitva o klíčové body. Stejně tak si mohou vzájemně velmi ublížit oba původní favorité skupiny, kteří se střetnou ve Španělsku. Na úvod základních skupin přitom spolu remizovali 1:1. Historicky jediný zápas obou celků v katalánské metropoli skončil před více než sedmi lety triumfem domácích 3:0.

Skupina G

Jistota pro FC Sevilla. A mírný náskok rumunského Urziceni před věhlasnějšími kluby z Německa a Skotska. Zajímavě se vyvíjí také skupina G. Unirea bude hájit své postupové postavení právě proti španělskému celku. Ten s rumunskými soupeři nikdy v historii neprohrál. Doma dvakrát porazil Steauu Bukurešť a v prvním kole skupin i Urziceni (2:0). Na stadionu Steauy (kde hraje Ligu mistrů i Unirea) pak Andalusané dvakrát remizovali. VfB Stuttgart i Glasgow Rangers nutně potřebují další body a teď se o ně poperou ve Skotsku. Jejich první duel skončil remízou 1:1.

Skupina H

Arsenalu stačí jediný bod, Olympiakosu Pireus patří druhé místo a Benelux zatím zaostává. Tak se vyvíjí situace v poslední skupině. Londýňané hrají se Standardem Lutych, na jehož půdě zvítězili 3:2, a když nepodlehnou, už jim jarní pokračování nikdo nesebere. Nizozemský Alkmaar, jenž zatím nastřádal jen domácí remízy s Lutychem a Arsenalem, si může vylepšit svoje postavení, pokud zdolá Olympiakos, na jehož hřišti prohrál 0:1. Nastane převrat v pořadí, nebo si týmy udrží své postavení? Užijte si další dva dny s šestnácti napínavými představeními!

Reklama