Hlavní obsah

Dallas chce doma vykročit za titulem

Letošní ročník NBA konečně dospěl do finále. Překvapivě v něm není ani Detroit, ani San Antonio; možnost bojovat o titul si vybojovaly týmy Miami a Dallasu, které se dnes utkají v prvním souboji.

Článek

O něco lehčí cestu do finále mělo Miami. Série proti Chicagu, New Jersey a Detroitu nikdy nedospěly do sedmého zápasu; zvlášť překvapivě lehké vítězství nad Pistons je vynikající vizitkou týmu, jehož hra je z velké části založena na dvojici Dwyane Wade - Shaquille O'Neal. Oběma se proti Detroitu dařilo hlavně doma, kde se třikrát stali hlavními strůjci vítězství svého týmu. Po úvodní výhře v Detroitu právě domácí prostředí na Floridě rozhodlo o výsledku série - hráči Miami se před svými diváky pokaždé vytáhli a deklasovali soupeře 98-83, 89-78 a 95-78.

Dallas, který díky lepší bilanci v základní části zahajuje souboj s Miami na vlastní palubovce, odehrál nejtěžší sérii proti San Antoniu. Po snadné výhře nad Memphisem absolvovali svěřenci trenéra Averyho Johnsona sedm zápasů proti Spurs, přičemž ten poslední se odehrál na hřišti jejich soupeře. Mavericks v něm prokázali svou sílu a zvítězili; ústřední postavou hostů byl jako obvykle Němec Nowitzki, který k 37 bodům přidal 15 doskoků. Tima Duncana sice nezastínil, přesto svůj tým dotáhl do finále Západní konference. V něm je čekal unavený Phoenix, se který si Dallas poradil 4-2 na zápasy. Mavericks sice před svými diváky prohráli první zápas, potom už ale sérii ovládli a završili ji vítězstvím 102-93 v Arizoně.

Fanoušky Miami před finálovou sérií vystrašila zpráva o Dwyanu Wadeovi, který měl několik dnů problémy s infekcí. Ty začaly už před rozhodujícím zápasem s Detroitem; ještě ten den museli rozehrávače Miami odvézt do nemocnice, kde musel dostávat nitrožilní výživu. "Další den jsem byl vyřízený," prohlásil Wade, který v pondělí ani v úterý netrénoval. On i trenér Pat Riley jsou ale přesvědčeni, že před dnešním zápasem už bude v pořádku. "Cítím se líp, konečně jsem se snad toho viru zbavil," řekl před dnešním utkáním Wade chraplavým hlasem, který prozrazoval prodělané zdravotní problémy.

Favoritem úvodního duelu je podle bookmakerů domácí Dallas, na který vypsali kurs 1.40. Věříte, že rozjeté Miami dokáže na půdě soupeře uspět hned v prvním utkání? Potom si vsaďte na hosty v kursu 3.00. Tipovat ale můžete i na výkony jednotlivých hráčů a pokud se dnes nechystáte spát, můžete si kdykoliv během zápasu vsadit live.

Reklama