Hlavní obsah

Mexiko čekají oslabení Portugalci

V klidu mohou odehrát svůj poslední zápas ve skupině fotbalisté Portugalska. Po dvou výhrách vedou svoji skupinu a postup už mají jistý; k tomu, aby se mezi nejlepších šestnáct dostali z prvního místa, jim dnes proti Mexiku stačí remíza.

Článek

Pod vedením brazilského trenéra Felipa Scolariho se Portugalcům podařilo něco, na co čekali 40 let - postoupit do vyřazovacích bojů. První krok k tomu udělali vítězstvím 1-0 nad Angolou a potvrdili to druhou výhrou, tentokrát nad Íránem. "Pro Portugalsko je to historická chvíle," prohlásil po výhře 2-0 Scolari. "Portugalsko mělo na velkých turnajích dlouhá léta psychologický problém. Teď ale ze sebe máme dobrý pocit," dodal kouč, který před čtyřmi lety držel pohár pro mistry světa poté, co k vítězství dovedl Brazilce. Postoupit mohou Portugalci dokonce jako vítězové skupiny D; pokud dnes uhrají proti Mexiku alespoň bod, vyhnou se v osmifinále vítězi skupiny C, kterým bude buď Argentina, nebo Nizozemí. Scolari ale přesto, že jeho tým nemá první místo jisté, nechá odpočívat pětici důležitých hráčů, kterým hrozí druhá žlutá karta, a tedy stop v dalším utkání. "Neodehrají ani minutu, i kdyby Mexiko vedlo 30-0," prohlásil Scolari, který na lavici nechá Ronalda, Valenteho, Costinhu, Deca a Pauletu.

Bez těchto hráčů budou Portugalci pro Mexiko bezpochyby lehčím soupeřem, ani tak je ale Mexičané nepodceňují. "Nám nezáleží na tom, jestli bude nebo nebude hrát Ronaldo, Deco nebo Pauleta," prohlásil útočník Villarealu Franco. "Víme, že jsou to důležití hráči, chceme se ale soustředit na hru, zvítězit a vyhrát tak skupinu," dodal. Záložník Pardo s ním souhlasí. "Remíza by nám stačila, my ale myslíme jen na vítězství," řekl bojovně hráč, jehož tým v Německu nejprve porazil Írán 3-1 a poté remizoval s Angolou 0-0. Právě jejich minulý soupeř představuje pro Mexičany jediné - byť spíše teoretické - nebezpečí. Angola ještě může postoupit na úkor Mexika, to by ovšem Mexičané dnes museli prohrát a Angola by musela porazit Írán a navíc smazat třígólové manko.

I přes změněnou sestavu jsou podle bookmakerů favoritem Portugalci, na které společnost Betandwin vypsala kurs 2.25. Věříte dnes Mexičanům, kteří chtějí postoupit jako vítězové skupiny? Potom si vsaďte jejich neprohru s kursem 1.57 nebo rovnou jejich vítězství v kursi 3.65.

Reklama