Hlavní obsah

Zažije Francie další debakl?

Chmury ve tvářích mají v těchto dnech francouzští fotbaloví fanoušci. Jejich týmu se na mistrovství světa - stejně jako před čtyřmi lety - nedaří a je možné, že znovu nepostoupí do dalších bojů. Francouzi ale mají vše ve svých rukou; do osmifinále se mohou dostat, pokud si dnes poradí s Togem.

Článek

Mistrům světa z roku 1998 se už v Německu nepodaří zopakovat ostudu, kterou si utrhli před čtyřmi lety. Na asijském kontinentu nejen, že ani jednou nezvítězili, dokonce ani nedali jediný gól a domů letěli už po základní skupině. Branku nevstřelili ani letos proti Švýcarsku, se kterým remizovali jen 0-0. Střeleckou nemohoucnost protrhli až proti Korejcům; Henry už v deváté minutě zajistil svému týmu vedení 1-0. To ovšem svěřenci trenéra Domenecha neudrželi a po Parkově přesné trefě znovu jen remizovali. Se dvěma body jsou nyní na třetím místě skupiny G a do dalších bojů je může posunout jen vítězství nad Togem. Ani výhra o gól by jim nemusela stačit, pokud by ve druhém utkání Švýcaři remizovali s Koreou, Francouzi se proto budou snažit zvítězit alespoň o dva góly, které by jim postup zaručily bez ohledu na výsledek druhého souboje. "Velké týmy jako Itálie nebo Německo měly v minulosti také pomalý rozjezd, a pak došly daleko," nepřipouští si problémy Thierry Henry. Jeho týmu dnes bude chybět záložník Zinedine Zidane, který si odpyká svůj trest, brankář Barthez ale vyzval spoluhráče, aby si z absence držitele Zlatého míče nic nedělali. "Nemůžeme dopustit, aby nás to srazilo, musíme myslet na to, abychom uhráli dobrý výsledek," prohlásil gólman, který si - stejně jako Henry - myslí, že jeho tým má na víc, než si jeho kritici myslí. "Naším cílem je pořád vyhrát mistrovství světa," věří v úspěch Barthez.

Hráčům Toga sice už o nic nejde, nedá se ale předpokládat, že by dnešní zápas vypustili. Pro africké hráče je mistrovství světa příležitostí ukázat, že i na černém kontinentu se hraje dobrý fotbal a cílem Tožanů je alespoň potrápit papírové favority. V Německu se jim to dařilo; proti Koreji odehráli slušný zápas, ovšem po vyloučení Abala Korejci zápas obrátili a zvítězili 2-1. Neuspěli ale ani poté proti Švýcarsku, se kterým prohráli 0-2. Proti Francii má motivaci i jejich trenér Pfister, který prohlásil, že chce stáhnout oponu nad francouzským fotbalem a strach ze slavných jmen nemá. "To slovo v mém slovníku nemám," řekl.

Podle bookmakerů by ale jeho tým měl být pro Francouze snadným soustem. Společnost Betandwin vypsala na Francouze nízký kurs 1.17, na remízu 6.50 a na výhru Toga dokonce kurs 14.00. Vsadit si ale můžete i v handicapech a pokud vám nestačí ani to, vsaďte si kdykoliv během zápasu live.

Reklama