Hlavní obsah

Nizozemci se chtějí pomstít za Euro 2004

Bez zaváhání zatím procházejí šampionátem v Německu fotbalisté Portugalska. Udrží si svěřenci trenéra Scolariho suverenitu i po dnešku, kdy se v osmifinále utkají s Nizozemci?

Článek

Dnešní zápas bude s obzvláštním zájmem sledovat trenér Angličanů Eriksson, jehož tým už dnes postoupil a jeho další soupeř vzejde z večerního souboje. V něm se utkají dvě země, které stále čekají na zlato z mistrovství světa. Nizozemci už uspěli na evropském šampionátu, na nejcennější trofej ale zatím nedosáhli. Tak jako několikrát předtím, i letos v Německu jsou přitom jedním z vážných kandidátů na zlato. Dokázali to už ve skupině, kterou mnozí označovali za nejtěžší ze všech; Nizozemci ale nejprve porazili obávané Srby 1-0, poté si poradili i s výborně hrajícím Pobřežím slonoviny a poprvé klopýtli až v souboji o vítězství ve skupině, ve kterém remizovali 0-0 s Argentinou. Teď už jde ale do tuhého, prohra znamená konec všech nadějí. Dnes čeká hráče trenéra van Bastena soupeř, na kterého nemají vůbec dobré vzpomínky. V posledních sedmi duelech neuspěli ani jednou, bilance je z jejich pohledu 0-4-3. Zvlášť poslední porážka byla velmi hořká. Před dvěma lety nad nimi Portugalci zvítězili 2-1 v semifinále mistrovství Evropy. "Portugalcům chceme vrátit dvě prohry, tu z Eura 2004 a z kvalifikace na mistrovství světa 2002," prohlásil záložník van Bommel. "Před dvěma lety nás Portugalsko porazilo, ale další zápas bude úplně jiný," tvrdí van Nistelrooy, který tenkrát nehrál kvůli trestu za kritiku rozhodčího. "Máme nový, mladá tým s úplně novými myšlenkami," dodal. Právě hvězda Manchesteru, kterou v každém zápase nechal van Basten vystřídat, sklízí od trenéra kritiku. "Je logické, že od něj čekáme víc. Doufáme, že toho víc ukáže," prohlásil trenér na adresu útočníka, který tu zatím vstřelil jediný gól.

Na trávník dnes van Basten pošle pět hráčů, které v posledním utkání šetřil. Úplně stejně jsou na tom Portugalci, kteří proti Mexiku nechtěli riskovat zdraví a žluté karty pěti důležitých hráčů; do základní sestavy se tak s největší pravděpodobností vrátí Cristiano Ronaldo, Deco i Pauleta. Na rozdíl od Nizozemců se ale svěřenci trenéra Scolariho se svým soupeřem poradili i v oslabené sestavě. Výhra 2-1 nad Mexikem byla už třetí v řadě, předtím porazili 1-0 Angolu a 2-0 Írán. Scolari, který v roce 2002 vedl tým Brazílie, tak má vynikající bilanci deseti výher z deseti posledních zápasů na mistrovství světa v řadě. "Deset výher na šampionátu potěší každého a zvlášť mě. Když jsem žil v Brazílii v zemědělské oblasti, nikdy by mě nenapadlo, že se na mistrovství světa vůbec objevím," řekl Scolari.

Dnešní osmifinálový zápas nemá podle bookmakerů výrazného favorita. Větší šance ale experti společnosti Betandwin přeci jen dávají Nizozemcům, na které vypsali kurs 2.25; na remízu je 3.20 a na výhru Portugalska 3.10. Pořád se nemůžete rozhodnout? Potom si počkejte do 21.00 a potom začněte sázet live.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články