Hlavní obsah

Brazílie chystá pomstu po osmi letech

Nevyřízené účty spolu mají dva účastníci letošního šampionátu, kteří se dnes ve Frankfurtu nad Mohanem poperou o postup do semifinále. Francouzi před osmi lety pokořili Brazílii ve finále mistrovství světa a zvedli nad hlavu pohár pro jeho vítěze; oplatí dnes Kanárci Evropanům tehdejší porážku?

Článek

Šanci pomstít se za finále v roce 1998 mají dnes Brazilci poprvé. Na loňském šampionátu, který vyhráli, se s obhájcem titulu potkat nemohli; Francie totiž v základní skupině nevstřelila jediný gól a domů se vracela s ostudou. Fanouškům, kteří pamatují tehdejší debakl, určitě trnulo i letos. Hráči trenéra Domenecha se se štěstím prokousali základní skupinou, ve které rozhodně nevypadali jako předminulý šampion; o tom, že letos nepřijeli do Německa jen jako sousto pro některého ze silnějších soupeřů, přesvědčili až v osmifinále, kde porazili 3-1 Španěly. Přejít přes Brazilce ale znamená hrát bez chyby a ještě mít trochu štěstí. "Budeme muset hrát ještě lépe než proti Španělsku. Ale já mému týmu stoprocentně věřím, dokážeme se přizpůsobit každému," prohlásil Domenech, který by měl mít k dispozici nejsilnější sestavu; francouzským fanouškům sice přidělal vrásky záložník Zidane, který vynechal trénink, dnes by ale měl být člen památného týmu z roku 1998 připraven, stejně jako obránce Sagnol.

Trenér Brazilců Parreira před dneškem tak klidný být nemůže. V utkání s Ghanou se zranili záložníci Emerson a Kaká, nad jejichž startem visí otazník. Emerson nenastoupil do druhého poločasu a Kaká šel ze hřiště v 83. minutě. "Kdyby se hrálo zítra," prohlásil ve středu lékař týmu Runco, "ani jeden by nenastoupil." I bez nich jsou ale Jihoameričané tradičně velmi silní, obzvlášť v útoku, kde znovu dává góly novopečený nejlepší střelec historie světových šampionátů Ronaldo. Naštěstí pro Brazilce je už v pořádku Robinho, který zápas s Ghanou vynechal. "Cítil jsem se dobře, žádnou bolest jsem neměl," prohlásil hráč po tréninku s tím, že dnes bude moci nastoupit, stejně jako obránce Lucio.

Kromě rostoucí formy Francouzů a zdravotního stavu dvou důležitých hráčů má trenér Parreira ještě jeden důvod k starostem - Kanárci vyhráli nad Francií naposledy v roce 1992, poslední čtyři zápasy skončily dvakrát výhrou Francie a dvakrát se hrálo nerozhodně. Přesto jsou dnes favoritem Jihoameričané, na které společnost Betandwin vypsala kurs 1.75. Věříte, že Francouzi vyzrají nad Brazilci i dnes? Potom si vsaďte na jejich postup, kurs je 2.95. Sázet ale můžete na desítky dalších příležitostí a samozřejmostí u tak důležitého utkání je možnost tipovat během něj live.

Reklama